Kultaraita ohje

Koodi on tuore, joten bugeja saattaa löytyä, varsinkin, jos ohjelmassa tekee asioita vähän tavallista poikkeavammassa järjestyksessä. Peruskäytön pitäisi toimia, mutta bugeista sopii toki raportoida, niin korjailen sitten niitä.

Koodi on testattu Googlen Chrome-selaimella ja se vaatii javascriptin sallimisen toimiakseen.

Käyttöohje

Ohjelma-ikkuna jakautuu neljään osaan: Värikarttaan, Kuvioraportti-osioon, Raitataulukkoon ja kangas-kuvaan. Käyn näiden käytön seuraavassa läpi.

Värikartta

Värikartta

Värikartassa valitaan valmiissa kankaassa käytettävät värit. Pelkkään kuvioraporttiin-ei värejä tarvita, joten halutessaan voi hypätä värikartan yli ja siirtyä piirtelemään kuvioita.

Värikartassa valitaan ylimmästä valikosta käytettävien värien lukumäärä: 1-6. Tämän jälkeen värivalikoista valitaan käytettävät värit. Riippuen käyttöjärjestelmästä ja selaimesta värivalikko on erilainen, mutta valittavissa pitäisi olla perusvärien lisäksi kaikki maailman sävyt. Omalla koneellani loput sävyt löytyvät “other”-lisävalikon takaa, jossa värejä voi syöttää klikkailemalla gradientteja tai kirjoittamalla hex-koodeja.

Värikartan voi tallentaa klikkaamalla “Luo värikartta”, jolloin ohjelma pyytää nimeä. Tiedosto ei lataudu suoraan, joten joudut vielä klikkaamaan ilmestyvää linkkiä “Lataa värikartta”. Tallennetun värikartan voi ladata näkymään klikkaamalla “Choose file”.

Jos haluat vain vaihdella värien paikkoja, paina “Sekoita värit” ja värikartan värit järjestyvät uudelleen satunnaisesti.

Kuvioraportti

Kuvioraportti

Kuvioraportissa aluksi valitaan kuvioraidan kuviopätkän korkeus ja leveys. Korkeus on siis arkiajattelun mukaan raidan leveys, koska piirrämme raidat tässä vaakasuuntaan. Valmiissa kankaassa kuviota monistetaan raportin leveyssuunnassa. Toistaiseksi myös piirtoalue nollaantuu valkoiseksi, kun korkeutta ja leveyttä säätää, joten a) kannattaa päättää koko alussa ja b) näitä säätimiä voi käyttää myös, jos haluaa aloittaa piirustamisen alusta.

Piirtotyylissä on kolme vaihtoehtoa: “black”, “white” ja “flip”. Black ja white ovat itsestäänselviä englantia osaavalle. Flip-vaihtoehto muuttaa mustat pikselit valkoisiksi ja valkoiset mustiksi, mutta sen toiminta on hieman bugista.

Piirtäminen onnistuu hiirellä, kuten missä tahansa piirustusohjelmassa.

Kun olet piirtänyt sopivan kuvion, klikkaa “Luo tiedosto”. Eteen aukee ikkuna, joka kysyy tiedoston nimeä. Tiedosto kannattaa nimetä txt-päätteellä, mutta ei ole pakko. Txt-pääte vain helpottaa, jos haluaa tarkastella tiedostojen sisältöä tekstinkäsittelyohjelmalla. Kirjoita nimi ja paina OK. Tiedostoa ei ladata koneellesi automaattisesti, mutta “Luo tiedosto” nappulan viereen ilmestyy “Lataa tiedosto”-linkki, jota klikkaamalla lataaminen käynnistyy.

Jos sitten haluat muokata tai tarkastella aikaisemmin luotua tiedostoa, voit ladata sellaisen klikkaamalla “Choose file”, jolloin eteen aukeaa käyttöjärjestelmän valikkoikkuna. Valittuasi tiedoston ja klikattuasi “Open” tiedosto latautuu Kuvioraportti-ikkunaan automaattisesti.

Raita-taulukko

Raitataulukko

Ensimmäisenä Raita-taulukossa valitaan raitojen lukumäärä. Lukua voi kasvattaa missä vaiheessa tahansa, joten ei haittaa, jos taulukko on aluksi liian pieni. Toisaalta tyhjät rivit taulukon loppupäässä eivät nekään haittaa ohjelman käyttöä – ne vain jätetään huomiotta. Täytä kuitenkin taulukko alusta lähtien.

Ensimmäisellä sarakkkeella valitaan raidan tyyppi: “Väri” tai “Kuvio”. Väriraita täytetään nimensä mukaisesti yhdellä värillä. “Kuvio” taas ilmoittaa, että raita kudotaan tiedostosta ladattavan kuvioraportin mukaan kahdella värillä.

Toisella sarakkeella “Korkeus” annetaan väriraidan leveys. (Nimi on vähän harhaanjohtava, mutta koodaajan aivot eivät kestäneet useampaan suuntaan olevia koordinaatistoja ja siksi näillä mennään!) Kuvioraidan tapauksessa kenttää ei voi muokata, sillä kuvioraportti määrää kuvion koon.

“Tiedosto”-valikko on aktiivinen silloin, kun on valittu “Kuvio”-tyyppi. Valitse “Choose file” painikkeen kautta tiedosto, jonka olet aiemmin luonut Kuvioraportti-työkalulla ja tallentanut. Jokainen kuvio-rivi tarvitsee tiedon raportista. Raportti voi olla kaikissa sama tai eri tiedosto – ihan miten huvittaa.

Viimeiset kaksi “Väri” valikkoa sisältävät molemmat “Värikartan” värit. Väri-raidalle annetaan yksi väri. Kuvioriville tarvitaan kaksi väriä. Ensimmäinen väri annetaan raportin valkoisille ja toinen mustille pikseleille.

Kun taulukko on täytetty, niin klikataan “Piirrä kangas”. Valmis kangas piirtyy näkyviin. Ylläesitetyn esimerkkitaulukon kangas näyttää tältä:

Jos haluat muokata kangasta, esim. muuttaa raidan kokoa tai valita toisen kuvion, tee muutokset taulukkoon ja paina uudelleen “Piirrä kangas”. Sen sijaan, jos haluat vaihtaa koko väripalettia, kannattaa käyttää “Värikarttaa”. Vaihtamalla Värikartan värejä, vaihtuvat kaikki kankaan vastaavat värit kerralla. Esimerkiksi. Jos raita 1 olisi väritetty värillä 1, joka on värikartassa aluksi punainen ja värikartasta vaihdetaan väri 1:ksi sininen, vaihtuu raidan väri myös kangaskuvassa saman tien. Näin on nopea testata, miten erilaiset värivaihtoehdot vaikuttavat kankaan ulkonäköön.

Raitataulukon tallentaminen tapahtuu kahdessa osassa samoin kuin edellä on jo selostettu, klikkaamalla ensin “Luo tiedosto taulukosta” ja sitten lataamalla tiedosto linkin kautta.

Valmiin raitataulukon voi ladata “Choose file”-painikkeella. Javascriptin ja webbiapplikaatioihin sisältyvän tietoturvan takia raitakuvioita ei voi ladata taulukkoon automaattisesti, joten taulukon latauduttua saat ilmoituksen puuttuvista tiedostoista, jotka voit sitten ladata manuaalisesti.

Kangas-kuvan voi tallentaa klikkaamalla kuvaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla “Save Image As”.

Hauskoja hetkiä Kultaraidan parissa!

t. Katja

%d bloggers like this: