Suomalaisia käsityökirjoja – Finnish sewing books (for free)

Tälle sivulle olen koonnut skannaamiani suomalaisia käsityöopuksia, joiden tekijänoikeudet ovat vapautuneet. Suomessa tämä tapahtuu 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Käytä vapaasti niin kauan, kun et ryhdy näitä myymään. Jos epäilet, että jokin opus on edelleen tekijänoikeuksien alainen ja joutunut tänne vahingossa, ole ystävällinen ja laita viestiä osoitteeseen: contactme(AT)withmyhandsdream.com. (Korvaa (AT) @:lla).

This page contains Finnish sewing books that I have collected and scanned. To my best knowledge they are all in public domain due to their authors having passed away over 70 years ago. Feel free to download and use but do not try to sell these free books. If you feel that a copyright has been violated by accident, please contact me by email: contactme(AT)withmyhandsdream.com. (Just replace (AT) with @)

Kukin oma ompelijansa – käytännöllisen pukuompelun käsikirja

Laatineet Salma (1879-1962) ja Jalmari Kekkonen (1878-1948) saksankielisen oppaan Ich kann Schneidern pohjalta, WSOY 1912

Tämä on ihan ehdoton opas, jos ompelee noin vuosien 1840-1920 vaatteita. Paras suomenkielinen ompeluopas, jonka olen koskaan tavannut. Nyt viimein ovat tekijänoikeudet tästäkin rauenneet ja pääsin digitoimaan oman kirjani, joka on ollut kovassa käytössä…

Liinavaatteiden Leikkuukaavoja

Nykyään liinavaatteet ovat lakanoiden ja tyynyliinojen tapaisia tarvikkeita, mutta viime vuosisadan alussa liinavaatteilla tarkoitettiin alusvaatteita. Tämä Arvi A. Kariston vuonna 1915 kustantama (ja oletettavasti toimittama) opus sisältää runsaasti niin aikuisten kuin lastenkin alusvaatteiden kaavoja. Kiitos Suvi Kettulalle kirjan lainaamisesta skannaustarkoitukseen!

Naiskäsitöiden oppikirja kansakoulun opettajattaria varten

Toim. Lilli Törnudd (1862-1929), WSOY 1902

Käsitöiden opetussuunnitelma kansakoulua varten. Neulomisen perusteet ja perusvaatteiden kaavat ja ompeluohjeet. Lähestulkoon samanlainen kuin Lydeckenin varhaisempi teos (ks. alla).

Tyttöjen käsitöiden johtamisen ohjeita

Tyttöjen käsitöiden johtamisen ohjeita

Toim. Charlotta Lydecken (1833-1916), 1892

Ensimmäinen suomenkielinen tyttöjen käsitöiden (eli tekstiilitöiden) “opetussuunnitelma”.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.