Lautanauha-generaattori

In English here.

Tämä on harrastuksenani koodaamani Lautanauha-generaattori, jolla voi suunnitella erilaisia lautanauhamalleja. Se on suunniteltu erityisesti suomalaisten rautakautisten tekniikkojen käyttöön ja sisältää mm. mahdollisuuden tuppilohulpioiden merkitsemiseen ja sidekudekuvioihin. En takaa virheettömyyttä, mutta jos löydät bugin, laita minulle viestiä contactme (at) withmyhandsdream.com, niin katson pystynkö korjaamaan sen. Olen toistaiseksi testannut generaattoria Macillani Chromella ja Safarilla. Mobiililaitteilla generaattori valitettavasti toimii huonosti, joten suosittelen tietokoneen ja hiiren käyttöä.

Suunnittele oma lautanauhasi!

Nauhan koko:



Näkymä



Reunat ja hulpiot


Tuppilohulpiot

Lisää/poista


Käännä


Paletti

Käännä eteenpäin
Käännä taaksepäin
Puolikaskääntö eteen
Puolikaskääntö taakse
Älä käännä
Älä käännä, kude yli
Väri 1
Väri 2
Väri 3
Väri 4
Väri 5
Väri 6
Siirrä ylöspäin
Siirrä alaspäin

Kuinka se toimii?

Lautanauhan perusperiaatetta en tässä ryhdy selvittämään, koska siitä on jo julkaistu hyviä opuksia. Suosittelen esimerkiksi Maikki Kariston ja Mervi Pasasen Omenaisia ja revonneniä tai Nauha-aarteita -kirjoja. Sen sijaan, jos perusteet ovat jo hallussa, tällä generaattorilla pääset tarkemmin kokeilemaan sitä, miten kuvio lautanauhaan muodostuu ja pystyt myös suunnittelemaan omia malleja. Aloitetaan siis alusta.

Työkalujen esittely

Suunnittelu aloitetaan valitsemalla mallin koko. Valitaan käytettävien lautojen lukumäärä ja kuvion korkeus. Näitä arvoja voi muuttaa kyllä myöhemmin, jos on tarvis. Tärkeintä on asettaa laudan kulmien määrä oikein, koska tätä arvoa ei voi enää sitten muuttaa aloittamatta suunnittelua kokonaan alusta. Default-arvoksi on laitettu 4, mikä on varmasti yleisin lautojen kulmien lukumäärä. Klikkaamalla Muuta mallin kokoa, näkymä päivittyy.

Suunnitelman voi tallentaa Tallenna-nappulasta. Anna tiedostolle nimi. Lataa sen jälkeen tiedosto omalle tietokoneellesi, klikkaamalla Lataa tiedosto -linkkiä, joka ilmestyy näkyviin painikkeiden alle. Tiedosto on tekstimuodossa ja jos haluat, voit tarkastella tai muokata sitä millä tahansa tekstieditorilla. Voit ladata tallentamasi suunnitelman Lataa-nappulan kautta. Tulosta-painike avaa uuden ikkunan, jossa malli on tulostinystävällisessä muodossa ja vihreä tausta on poistettu. Tyhjennä-painike sananmukaisesti palauttaa suunnitelman alkutilaan.

Näkymä-valikossa voi vaikuttaa siihen, miltä suunnitelmasi näyttää oikeanpuoleisessa ikkunan osassa. Nämä valinnat eivät vaikuta itse suunnitteluun. Voit “zoomata” näkymää Lähennä ja loitonna -painikkeilla. Myös hiiren rullan pyörittäminen silmukkataulukon päällä ajaa saman asian.

Näytä laudan asento -on kätevä työkalu kutomisen kuluessa, jos täytyy etsiä virhettä. Raksimalla ruudun, jokaisen silmukan päälle ilmestyy kirjain, joka kertoo, mikä kulma on laudan yläreunassa edessä. (Tämä on siis se paikka, joka alkuasennossa on A-kulma).

Korosta rivi ja –sarake -työkaluilla esiin ilmestyvät punaiset kehykset, jotka nimensä mukaisesti korostavat numerolla valitun rivin tai sarakkeen silmukoita. Tästä on hyötyä paitsi suunnitellessa, myös kutoessa.

Silmukan ulkonäkö -pudostusvalikosta voit vaihtaa silmukan ulkonäön perinteisempään ellipsiin, jos se miellyttää silmääsi enemmän.

Reunat ja hulpiot -valikosta voit määritellä, minkä levyiset reunat nauhassasi on. Koska reunat usein toistuvat monotonisesti, ne on oletusarvoisesti jätetty piirtämättä. Reunat saa näkyviin raksimalla Näytä reunat. Reunojen leveydet määritetään erikseen vasemmalle ja oikealle reunalle. Suomalaisissa rautakautisissa nauhoissa käytetään yleisesti nk. tuppilohulpioita, joissa kude viedään viriöön reunasilmukoiden ali. Tuppilohulpioiden leveyden voi määrittää erikseen vasemmalle ja oikealle reunalle.

Alla esimerkki yksinkertaisesta mallista, jossa on kolme reunasilmukkaa molemmin puolin, joista kaksi on merkitty tuppilohulpioon kuuluviksi.

Lisää/poista-valikosta voit lisätä suunnitelmaasi lautoja numeronosoittamaan kohtaan. Numeron osoittama lauta näkyy oikeanpuoleisessa kaaviossa punaisella. Voit myös poistaa minkä tahansa rivin. Rivin päällä olevat silmukat tipahtavat silloin alaspäin ja yläreunaan luodaan uusi rivi.

Käännä-valikosta voi valita, mitä tapahtuu, kun silmukkaa klikkaa hiirellä. Oletuksena silmukka vaihtaa aina kiertosuuntaansa, mutta voit tarvittaessa pakottaa kierron vain eteenpäin tai vaihtoehtoisesti taaksepäin.

Suunnittelu

Väripaletti näkyy ikkunan alalaidassa ja siihen kuuluu aina kuusi väriä. Voit valita värin klikkaamalla sitä ja valittu väri erottuu punaisella reunuksella. Kaksoisklikkaamalla mitä tahansa väriä, aukeaa valintaruutu, jossa kyseitä väriä voi vaihtaa mihin tahansa väriin. Et siis ole rajoitettu suunnittelemaan vain valikon kuudella perusvärillä!

Lankojen pujotus lautoihin ja lautojen asennot on esitetty alla. “/” tarkoittaa Z-kierteistä pujotusta ja “\” S-kierteistä. Klikkaamalla vinoviivoja laudan suunta muuttuu. Taulukon jokainen sarake kuvaa yhtä lautaa ja neliöt kutakin laudan kulmista. A:lla merkitty kulma on alinna. Voit “pujottaa” kulmiin erivärisiä lankoja valitsemalla paletista värin ja klikkaamalla.

Voit valita värejä myös klikkaamalla kulmaa hiiren oikealla painikkeella. Samasta valikosta voit kiertää lautaa aloitusasennossaan. Jos valitset “Siirrä ylöspäin” kulman A väri nousee paikalle B, B-väri siirtyy paikalle C ja lopulta D:n väri siirtyy A:han. Siirrä alaspäin tekee saman vastakkaiseen suuntaan. Tämä on erittäin kätevä toiminto uusia malleja suunniteltaessa!

Nyt päästään suunnittelemaan ensimmäistä nauhaa! Valitsin palettiini vaaleanpunaisen, vaaleansinisen ja valkoisen värin ja pujottelin ne 5-kulmaisiin lautoihin näin:

Puolet laudoista on S-suuntaisia ja puolet Z-suuntaisia, minkä takia vasemmanpuoleiset silmukat kallistuvat eteenpäin kierretäessä vasemmalle ja oikeanpuoleiset oikealle (Eteenpäin kierto on oletuksena.) Kolme silmukkaa alla on käännetty taaksepäin. Löydät ne varmasta kuvasta!

Silmukoita voi kääntää myös isomman määrän kerrallaan. Silmukoita voi valita hiirellä ja valitut silmukat merkitään punaisin ääriviivoin. Valinnan voi poistaa klikkaamalla valinnan ulkopuolelle. Oikealla hiiren näppäimellä aukeaa valikko, josta valitut silmukat voidaan kääntää eteen tai taaksepäin. Valitaan taaksepäinkääntö tällä kertaa. (Ei ole oikeastaan kamalasti järkeä valita neljää alempaa vaihtoehtoa, jos kääntää näin paljon silmukoita, vaikka ohjelma kyllä sallii sen!) Sama oikeanpuoleinen valikko on käytössä nimittäin myös minkä tapahsa yksittäisen silmukan kanssa, jos halutaan tehdä puolikaskääntö (Vai olisiko se 5-kulmaisen laudan kohdala 2/5-kääntö?) tai jättää lauta silmukan kohdalla kääntämättä. Jos puolikaskäännöt tai kääntämättömät silmukat eivät ole tuttuja, ilmankin niitä tulee hyvin toimeen!

Taaksepäinkäännön jälkeen suunnitelmamme näyttää siltä kuin yllä. Vaaleanpunaiset silmukat muodostavat timanttikuvion tapaista ja siniset vähän sotkevat suunnitelmaamme. Kokeillaan nyt klikkailla silmukoita, jos saisimme aikaan jonkinlaista symmetriaa myös pystysuunnassa!

Päädyin lisäämään lautoihin 7 ja 12 E-kulmaan sinisen langan ja kääntelemään lautoja vaaleanpunaisen vinoneliön keskellä, jotta sain aikaan sinisen vinoneliön.

Tästä puolestaan suunnittelua voi jatkaa, miten haluaa. Itse päätin terävöittää vinoneliöiden kulmia puolikaskierroin, mutta siihen tarvittiin vaaleanpunaiset langat lautoihin 4 ja 15 ja siniset langat lautoihin 6 ja 13. Ja kun sitten kerran tuli lisättyä sinisiä silmukoita valkoiselle alueelle, niin saman tien niistä voi tehdä nuolikuvion!

Ylipäätään suunnittelussa kannattaa edetä alhaalta ylöspäin aina, jos mahdollista. Välillä kuitenkin saattaa tarve pakottaa palaamaan tarkistelemaan lautojen pujotuksia, kuten yllä oleva esimerkki havainnollistaa.

Ja nyt vain suunnittemaan! Laita minulle kuva suunnitelmastasi, niin kootaan niistä galleria! Voit tägätä suunnitelmasi somessa #lautanauhageneraattori tai #tabletweavegenerator niin löydän ne myös sillä tavalla.