Käsitöitä 1894-1915

Koti ja yhteiskunta -lehden liitteenä ilmestynyt, erikseen tilattava Käsitöitä-lehti on ilmestynyt vuosina 1894-1911. Tämän jälkeen liite jatkoi ilmestymistään 1912–1925 nimellä Käsitöitä ja pukuja. Lehden päätoimittajana toimi Alexandra Gripenberg (1857-1913). Alla olevat lehdet ovat poistuneet tekijänoikeuksien piiristä ja osa niistä on saatavilla Dorian kautta (josta olen ne tähän ladannut). Olen lisännyt kokoelman loppuun lehtiä myös omasta pienestä kokoelmastani. Joka kuvan alareunassa on linkki pdf-tiedostoon.

Finnish magazine called Koti ja Yhteiskunta (=”Home and Society) published a separate attachment called Käsitöitä (=”Handicrafts”) in 1894-1911. After this the attachment turned into a separate magazine called Käsitöitä ja pukuja (“Handicrafts and dress”). Koti ja Yhteiskunta was the first Finnish magazine written by women for women. The editor Alexandra Gripenberg (1857-1913) was a very accomplished woman: a social activist, a newspaper editor, writer and one of the first women elected into the Finnish parliament in 1906 (and thus among the first few women in the world that got elected in to the parliament). The copyright for the magazines has expired and they are available through Doria. I have also added to the end some scans of magazines I own that are not on Doria. Every picture has a link at the bottom to the pdf file.

1894-1899

Olen skannannut nämä 1800-luvun lopun lehdet kännykällä ja pyrkinyt poistamaan pahimmat vääristymät. En voi taata, että pienoiskaavat ovat millilleen oikein, mutta toivottavasti näistä on silti inspiraatioksi.

I scanned these using my phone and tried to remove the worst distortions. I can’t guarantee that the patterns are completely distortion-free. I hope they still offer food for inspiration!

1895

Sisältää myös 1894 julkaistun näytenumeron.

Includes the sample issue published in 1894.

1896

1897

Vuosien 1898 ja 1899 lehtiä en ole ehtinyt korjata geometristen vääristymien osalta, mutta lehdet ovat kyllä ihan lukukelpoisia.

1898

1899

Seuraavaksi kaikki Doriasta saatavilla olevat numerot 1900-1904.

1900

1901

1902

1903

1904

Dorian lehdet loppuvat tähän.

Seuraavat lehdet olen skannannut kännykällä Kansalliskirjaston kokoelmasta. Täydennän listaa sitä mukaa, kun saan skannaamani tiedostot käsiteltyä. Vaakasivut ovat kahden sivun kokoisia. Pahoittelen pieniä geometriavirheitä, mutta toivottavasti näistä on silti iloa. Lehdet ovat vapautuneet kaikista tekijänoikeuksista, niillä saa tehdä mitä haluaa.

The following magazines have been scanned from the National Library collection by yours truly. I will update the list as I get the scannings and the clean-up done. The landscape pages have the width of two pages. I am sorry for some distortion. That couldn’t be helped. Released with no copyright.

1905

Alla omia, tuoreempia lehtiäni lisäksi. Valitettavasti minulla ei ole käytössäni dokumenttiskanneria, joten kuvien laatu on huonompi. Jos sinulla on näitä lehtiä enemmän, mielelläni otan vastaan lehtiä tai kuvia niistä kokoelman täydennykseksi.

1908

1911

Käsitöitä ja pukuja

1914

1915

6 Comments

    • kk

      Olkaatten hyvät! Ei mulla itsellänikään ole aikaa lukea niitä paikan päällä Kansalliskirjastossa, joten saman tien laitan ne tännekin. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo!

  • Tuula Puikkonen

    Itselläni 3 v. Pukuompelukoulutus Lahdessa. Käytiin pukuhistoriaa läpi. Nyt tuli uusi asia kaavoista joita olen aina etsinyt. Kangaskaupoissa on ollut myytävänä Saksalaiskaavoja kaiketi 50- luvulta alkaen ja Suuri käsityökerho lehti aloitti 70- luvun alussa. Mummoni lahjoitti 60- muotilehden. Koulussa oli mallilehtiä, mutta kaavat piti itse kuositella. Näitä kaavoja ja malleja en ole koskaan nähnyt tai kuullut. Hienoa ja tärkeää työtä. Kaikki aineisto museoon ja yleiseen tietoisuuteen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: