Pirtanauha-generaattori

In English, here!

Pirtanauhan kutominen on perinteinen suomalainen käsityötaito. Pirtanauhoja on käytetty vöinä, sukkasiteinä ja esiliinan nyöreinä. Yksinkertaisen pirtanauhan kutominen on helppoa ja hauskaa. Tarvitset vain nauhapirran ja kävyn/sukkulan ja lankaa, mieluiten tiukkakierteistä villa- tai puuvillalankaa! Kudottaessa kuteen toinen pää sidotaan vaikkapa ovenkahvaan ja toinen vyölle. Pirtanauha kudotaan niin tiukkaan, että varsinainen kudelanka ei näy loimilankojen välistä. Näin loimilangat yksin muodostavat nauhan kuvion.

Tällä generaattorilla voit kokeilla, miten lankojen pujottaminen pirtaan muuttaa pirtanauhan kuviota. Koska nauha tehdään yleensä symmetrisenä, valikossa valitaan värit pirran keskeltä reunalle. Taulukossa on oletettu, että pirran keskellä on rako, mutta samaan tapaan pujotus toimii, jos keskikohdassa onkin reikä. Nauhassa raot muodostavat yhden “rivin” ja reiät toisen. Parhaiten kuvion muodostuminen kuitenkin selviää kokeilemalla! (Varoitus: Generaattori ei välttämättä toimi hyvin kännykällä, mutta kokeile kuitenkin kääntää puhelin vaakaan, ennen kuin luovutat!)

Lankojen värit

Rako Keskikohta
Reikä
Rako
Reikä
Rako
Reikä
Rako
Reikä
Rako
Reikä
Rako Reuna

Pirtanauha

Unfortunately your browser doesn’t support HTML5 Canvas.

Kun ja jos haluat kokeilla pirtanauhan kutomista, voin suositella näitä YouTube-videoita, joiden avulla itse opettelin tekniikan:

Loimen luonti tuolin jaloissa.

Kude ja käpy.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d