My projects,  Other crafts,  Weaving

Stripy Finnish folk fabrics – Kansanpukuraitoja

My mother says that even her grandmother used to weave fabrics for simple garments when she was younger. Handweaving used to be a skill that most women knew and valued. I haven’t ever woven fabric for garments, just pirtanauha-bands, and one table runner a long time ago. But the more I have studied Finnish folk costumes and textiles, the more I have come to love the simple stripy patterns that still have lots of variability in them. In fact, there is one thing that the canonized National costumes lack and that is the creativity in fabrics. In the 18th and 19th century, weavers could decide what patterns and colours pleased them the most and weave the fabrics as they liked. I started wondering what kind of fabric I would weave if I would be in their position and this inspired me to create the Stripe generator.

Äitini mukaan mummoni kutoi nuorena vaatteisiinsa kankaita. Vielä niihin aikoihin 1900-luvun alussa kudonta oli taito, jonka monet naiset hallitsivat ja jota he arvostivat. Itse en ole koskaan kutonut vaatekangasta, vain pirtanauhoja ja kerran kauan sitten poppanaliinan. Kuitenkin, mitä enemmän luen suomalaisista kansanpuvuista ja mitä enemmän näen kuvia perinteisistä raitakankaista, sitä enemmän pidän niiden yksinkertaisesta kauneudesta ja siitä värien ja raitakuvioiden moninaisuudesta, mikä niihin sisältyy. On tavallaan harmi, että kansallispuvuissamme ei voi toteuttaa sitä luovuutta, joka esiäideillämme oli kangaspuiden äärellä, sillä kansallispukujen värit ja raitamallit ovat tarkkaan määriteltyjä. Entäs, jos itse olisin 1700- tai 1800-luvuilla elänyt kansannainen. Millaista kangasta kutoisin? Tämä kysymys johti lopulta Kultaraita-generaattoriin.

Original Finnish folk fabrics – Kansanpukujen kankaita museoissa

But let’s go back a bit and see what the original fabrics would have looked like. Here are just a few fabrics from Finnish museums. Click on the images to see the original garment in the Museum:

Millaisia kansanpukujen kankaita sitten museoista löytyy? Tässä on vain muutamia esimerkkejä. Klikkaa kuvia nähdäksesi alkuperäisen vaatekappaleen museossa.

Image credits and copyright.

The warp was usually linen and the weft wool. Red was a popular festive colour. Other popular colours were different shades of green and blue. Often the stripe pattern consisted of symmetrical groups of stripes. These fabrics were used for skirts, vests, and aprons, although aprons were more often made out of linen or cotton.

The most complex fabrics were those that had Ikat-designs. In Ikat-technique the weft yarn was dyed carefully in sections so that the yarn in finished fabric formed a pattern with characteristic soft edges.

The striped skirts were usually woven so that the width of fabric determined the height of the skirt. Thus the skirts were made out of a single piece that was gathered to a waistband. The bodices (vests) and jackets were cut so that the stripes were vertical in the front but formed a pretty V-shape at the centre back.

For the interested, more similar fabrics are found at Digitalt Museet, in Sweden. Try searching with “kjol” (=skirt) or “livstycke” (=vest).

Kansanpukujen kankaissa loimilangat olivat yleensä pellavaa ja kudelangat villaa. Punainen oli suosittu ja juhlava väri. Muita suosittuja värejä olivat vihreä ja sininen. Monet raitakuviot muodostettiin symmetrisistä kapeiden raitojen ryhmistä. Tällaisia kankaita käytettiin hameina, liiveinä ja esiliinoina, tosin jälkimmäiset tehtiin useammin pellavasta tai puuvillasta kuin villasta.

Monimutkaisimpia kansankankaita olivat flammukuvioiset kankaat, joissa kudelangat värjättiin tarkasti ennen kutomista pätkittäin siten, että valmiissa kudonnaisessa väripätkät muodostivat edeltä suunnitellun kuvion.

Raidalliset hameet muodostettiin yleensä yhdestä kappaleesta siten, että kankaan leveys määräsi hameen korkeuden. Näin kangasta ei tarvinnut leikata ollenkaan, se vain poimutettiin tai laskostettiin vyötärönauhaan. Liivit ja röijyt leikattiin siten, että raidat kulkivat etukappaleessa pystyyn, mutta muodostivat keskellä selkää kauniin V-kuvion.

Kiinnostuneille vielä linkki ruotsalaisten kansanpukujen aarreaittaan netissä: Digitalt Museet. Kokeile etsiä vaikkapa hakusanoilla “kjol” (=hame) tai “livstycke” (=liivi).

The stripes form a pretty V-shape at the back of the vest.

My Stripe generator = Kultaraita-generaattori

I found it hard to imagine how different stripes and colour combinations worked together. As I knew some javascript I once more decided to make a little java applet to help me with the design process. So, my Stripe generator was born.

Minun oli hankala kuvitella mielessäni, miten erilaiset raita- ja väriyhdistelmät toimivat yhdessä. Koskapa osaan hiukan javascriptiä koodailin muutamassa päivässä pienen java-appletin auttamaan minua suunnittelussa. Näin syntyi Kultaraita-generaattori.

My Stripe-generator.

The Stripe Generator allows you to design within a colormap of your choosing and add simple repeating patterns that you can design. After you have made a fabric design, you can vary the colors or change the widths of the stripes or try the design with a random mix of your colourmap. It is amazing how the look of the fabric changes when you just change the position of colours!

Here are some of my designs (some of which are very heavily based on existing fabric samples in museums):

Kultaraita-generaattori auttaa sinua suunnittelemaan ensin värikartan ja yksinkertaisia toistuvia kuvioita. Voit sitten koostaa väri- ja kuvioraidoista kankaan ja tutkia, miten sen ilme muuttuu, kun raitojen leveyksiä ja värejä muuttelee. Voit myös kokeilla sekoittaa värikartan värejä satunnaisesti, jolloin saat yllättävän hienoja yhdistelmiä!

Alla muutamia suunnittelemiani kankaita (joista jotkut muistuttavat erehdyttävästi joitakin historiallisia kankaita):

So, go and try out some designs yourself here! And if you post any pictures of them on Instagram, use the hashtag #withmyhandsdreamstripes and tag me @withmyhandsdream so that I can see what you made!

I hope you enjoyed this post! Feel free to link to it and share it online if you know someone that would be interested. And do subscribe to the blog! Happy designing!

Nyt on aika sinun mennä ja kokeilla itsekin raitakankaan suunnittelua täällä. Jos postaat valmiin kankaan Instagrammiin, lisää hashtag #withmyhandsdreamstripes ja tägää minut @withmyhandsdream niin voin sitten kurkkia, mitä olette saaneet aikaan!

Toivottavasti pidit tästä postauksesta. Olen iloinen, jos jaat sitä netissä tai somessa, jos tiedät jonkun, jota perinteiset kankaat kiinnostavat! Ja bloginkin saa tilata! 😉 Hauskoja hetkiä Kultaraita-generaattorin parissa!

Katja

P.S. Miksi Kultaraita-nimi suomenkieliselle raita-generaattorille? No, idea generaattoriin syntyi Kultavillan Susannan kutomolla, kun keskustelimme yhdessä kansanpukujen raitakankaista!

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

3 Comments

  • Moonika

    This is so cool! 🙂 And weaving woolen fabric is not that difficult. I weaved my own folk skirt fabric. It was plain weave and simple stripes with only 4 colors. It took me about 4 full workdays, but that didn’t include putting the loom up. That was done by my instructor of the course. I’ve made one linen apron fabric as well and weaving with linen was pretty difficult. It stretched a lot and due to my little experience, side warps kept breaking. But it was a good experience and I enjoyed it and was so proud when I finally got to finish it 🙂

    • kk

      Actually weaving my skirt fabric is still something I want to do. Perhaps after the pandemic has passed I can try it as there are some weaving centres nearby where you can rent a loom for a few days. It would be so cool!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d