The women of Mereen.
Events,  Shopping,  Suomeksi

The opening of the new Mereen fabric shop in Helsinki

I know Mereen fabric shop from sewing and crafting fairs and from their online shop but I have never visited the actual brick and mortar shop as it is located in Joensuu, in Eastern Finland. However, then I got an invite and learned that Mereen opened a brand new shop in Helsinki! Of course, I accepted the invitation to see a new fabric shop!

Mereen-kangaskauppa on tullut minulle tutuksi lukuisilta käsityömessuilta, mutten ole koskaan käynyt itse paikan päällä Joensuun kivijalkamyymälässä. Sitten sain kutsun avajaisiin ja opin, että Mereen avaa putiikin Helsingissä! Tottakai läksin paikalle tutustumaan uuteen kangaskauppaan!

Fabrics at Mereen, Helsinki.

Where is the Mereen shop located?

The shop is located at Sturenkatu 47 in Vallila. The easiest way to visit is to take a tram number 6 or 8 both of which go just past the shop. The stop is called Paavalinkirkko. I was driving, though, and found a parking space only a couple of metres from the shop at Sturenkatu.

The shop is not open every day, so before you visit, better check the opening times here.

Putiikki löytyy osoitteesta Sturenkatu 47 Vallilassa. Helpoin tapa löytää perille Helsingin keskustasta on ottaa joko raitiovaunu 6 tai 8 Arabian suuntaan. Oikean pysäkin nimi on Paavalinkirkko. Autollakin perille pääsee ja itse löysin parkkipaikan ihan muutaman metrin päästä ovesta Sturenkadun varresta.

Mereenin Helsingin myymälä ei ole auki ihan joka päivä, joten ennen kuin lähdet käymään, tarkista aukioloajat täältä.

What you can find?

The shop has both fabrics and sewing supplies. The jersey prints are something that Mereen is famous for, so these can be found aplenty. However, there are also solid colour jersey and sweatshirting, lycra and woven viscose fabrics, to name but a few. And just look at this cute moose bag!

Mereenin putiikista löytyy sekä kankaita että ompelutarvikkeita. Mereen on kuulu trikooprinteistään, joten niitä löytyy runsaasti. Kuviollisen trikoon lisäksi hyllyillä on myös yksiväristä trikoota ja collegea, lycraa ja ohutta, kudottua viskoosia, noin muutamia mainitakseni. Ja tämä suloinen hirvi-kassi sulattaa sydämen!

Moose bag

This viscose fabric had arrived just for the opening day and I immediately saw it as a light summer sundress. I couldn’t resist buying it to see what I could do with it.

Tämä karkinvärinen viskoosi oli saapunut parahiksi juuri avajaispäiväksi ja näin heti, miten kankaasta syntyisi upea kevyt hellemekko. En voinut mitenkään jättää kangasta kauppaan, vaan ostin sitä palan nähdäkseni, mitä siitä voisikaan tehdä.

Viscose fabric that I bought at Mereen.

The owner of Mereen, Meri-Ellen (top picture, on the right), is now managing the shops at Joensuu and online while the designer behind many of the prints, Jenni (top picture, on the left), is taking care of the Helsinki shop. I wish good luck to both of them!

Mereenin omistaja, Meri-Ellen (yläkuvassa oikealla), pysyy Joensuussa ja huolehtii Mereenin Joensuun myymälästä ja nettikaupasta ja Jenni (yläkuvassa vasemmalla) suunnittelee kuoseja ja pitää yllä Helsingin putiikkia. Onnea molemmille!

Thank you for reading! I hope you enjoyed this post. Tomorrow I will be posting two of my newest makes, so come back soon! Happy sewing!

Toivottavasti tykkäsit postauksestani ja kiitos kun tulit käymään blogissani! Huomenna blogissa tulee olemaan kaksi uutta ompelusta, joten tule pian uudelleen! Hauskoja ompeluhetkiä!

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: