My projects,  Other crafts,  Suomeksi

Trying out 3D-printing and laser cutting

(In English below)
Helmet-kirjastot Helsingin alueella tarjoavat nykyisin Paja-tilat kaikenlaisille askartelijoille. Pajoissa on 3D-printtereitä, ompelukoneita, saumureita, vinyylileikkureita ja -printtereitä ja Isossa Omenassa jopa suuri laserleikkuri, vain muutamia laitteita mainitakseni. Viime torstaina jouduin hengailemaan Isossa Omenassa päivän odottelemassa naapurissa huollossa olevaa autoani ja samalla päätin käyttää ajan hyödyllisesti tutustumalla pajan tarjontaan.

The local libraries in the Helsinki area offer amazing spaces for makes. The spaces have 3D-printers, sewing machines, sergers, vinyl cutters and printers and one has even a very expensive laser cutter to mention but a few. I was stuck in a mall with a library on last Thursday when my car was having its maintenance and some minor repairs. As it would have taken me too much time going back home on public transport (I was on the other side of the city) I decided to put my time into a good use and try out as much of the equipment that I could.

3D-printterillä ompeluapuväline / 3D-printing a sewing tool

Henkilökunta oli hyvin auttavaista minulle näytettiin kuinka laitteita käytettiin. Ensimmäiseksi tulostin 3D-printterillä tällaisen näppärän työkalun nimeltään “hump jumper“, jolle ohjeen löysin Thingiversestä. Sen tarkoituksena on auttaa ompelukonetta pääsemään paksujen saumanvarojen ynnä muiden muhkuroiden yli. Thingiverse puolestaan on nettisivusto, jossa ihmiset jakavat ilmaiseksi 3D suunnitelmiaan ja sieltä voi helposti ladata tulostettavia reseptejä, vaikka ei osaisikaan vielä suunnitella omaa 3D-kappalettaan. Tämän pienen työkalun printtaamiseen meni puolisen tuntia:

The staff were very helpful and showed me how to use the equipment. My first make was this little 3D-printed hump jumper that I found on Thingiverse. (Thingiverse is a website where people share their 3D designs for free and there are so many things you can make even if you don’t yet know how to design an object on your own!) This is a sewing tool that helps to sew over thick seams and other similar thick parts. It took about 30 minutes for the printer to print it out:

Tällainen lopputuloksesta tuli. En ole vielä saanut sopivaa mahdollisuutta kokeilla sitä käytännössä, mutta näyttää kätevältä vehkeeltä:

This is how the final piece looks like. I haven’t yet had a chance to try it out but it looks handy:

Nyt sitten jo selailen Thingiverseä ja etsin muita käteviä ompeluapuvälineitä, joita tehdä ja niitähän löytyy! Löysin jopa tämän hieman keskeneräisen yrityksen rakentaa toimiva ompelukone:

Now I am already browsing Thingiverse for the next sewing tools I could make. There are so many useful things I could make. There is even an attempt of making a whole sewing machine:

3D printed sewing machineNäille klipseille voisi myös olla käyttöä, ainakin silloin, kun ompelen projekteja, jotka käyttävät useamman värisiä lankoja:

These handy clips would also come useful, especially when working on projects that use different coloured threads:

Ja haluan ehdottomasti tehdä tämäntapaisen laatikon kaikille ompelukoneen neuloille. En käytä Organin neuloja, mutta ehkäpä tämä suunnitelma silti toimisi. Toisaalta, osaisinkohan suunnitella sellaisen rasian, jossa olisi reiät aina viimeiseksi käytössä olleille neuloille tyypin mukaan?

And I definitely want to make this kind of boxes for my sewing machine needles. I do not use Organ needles but I hope this design would work anyway. I wonder, if I could even improve the desing by adding holes to store needles that I had been using previously in the case I had to change into a different type of a needle?
Machine needle box

Laser-leikkuri / Laser cutter

Laser-leikkuri on laite, jolla voi leikata puuta, muovia, pahvia, huopaa, metallia… no melkein mitä tahansa. Tarvitset ainoastaan vektorimuotoisen suunnitelman tallennettuna pdf:ksi. Sain onneksi apua laitteen käyttöön, sillä eri materiaalit tarvitsevat eri asetukset eikä minulla muutenkaan ollut aavistustakaan, miten isoa masiinaa käytettiin. Koska tulin täysin valmistautumatta, minulla ei ollut tietenkään mitään materiaaleja mukana. Menin kuitenkin tonkimaan leikkurin vieressä olevaa roska-astiaa ja löysinkin paljon isoja ja pienempia levynpalasia, joita edelliset käyttäjät olivat jälkeensä jättäneet.

Minulla oli ollut runsaasti aikaa odotellessani 3D-printterin tulostusta, joten olin tehnyt valmiiksi tällaisen piirustuksen korvakorusta:

Laser cutter is a tool that you can use to cut wood, plastic, cardboard, felt, metal well almost anything. The only thing you need is a vector drawing that has been saved in a pdf format. I needed some help with the settings, since different materials need different settings and I had no idea on how to use the huge machine. As I came completely unprepared I did not have any materials with me. However I went scavenging in the rubbish heap next to the cutter and found a lot of big leftover pieces that the previous users had left behind.

I had had plenty of time as I was waiting for my 3D print so I had made this little drawing for a pair of earrings:

Leikkasin palaset n. 2mm paksusta muovista. Kotona sitten lisäsin korvakoruihin metalliosat ja nyt minulla on kiva pari uniikkeja korvakoruja:

I cut the pieces out of a sheet of plastic about 2 mm thick. At home I added the metal parts and now I have a nice pair of unique earrings:

Mitäs muuta? Edellinen käyttäjä oli leikannut laserleikkurilla samasta 2 mm muovista suuren ritilän ja jättänyt jälkeensä kasoittain muovisia neliöitä. Niitä oltiin heittämässä pois, jolloin pyysin saada ne askartelumateriaaliksi, vaikkei minulla vielä ollut aavistustakaan, mitä niistä voisi tehdä.

Kotona tajusin, että ne olivat juuri sopivasti Scrabble-laattojen kokoisia. Olen jo pitkään haaveillut englanninkielisestä Scrabble-pelistä, sillä suomenkielen vokaalisointu häiritsee niin pelaamista. Printtasin siis kotiprintterillä tarra-arkille englanninkielen Scrabble-laatat ja tein itselleni näin uuden setin:

What more? Somebody had cut a large grid out of the same plastic and left out piles of plastic rectangles. They were to be thrown away but I asked to have them even if I did not have any particular idea on how to use them.

At home I realised that they were the size of Scrabble tiles and I had longed for an English set for my Scrabble for a while. Why English? We have a Finnish set that has a different distribution of letters that is completely unsuitable for English words (plus 2 extra letters). Unfortunately the Finnish language and Scrabble don’t work very well together. Finnish has this thing called vowel harmony which means that certain groups of vowels can’t ever be in the same word. This makes it constantly frustrating when you see that you often can use only half of your available tiles. I have never tried playing Scrabble in English but I wanted to try it. So, I printed out some Scrabble tiles on stickers and made myself a second set of Scrabble letters:

En malta odottaa, että pääsen kokeilemaan niitä. Ei enää vokaalisointua! Onneksi voin silti käyttää vanhaa Scrabble-lautaamme:

I can’t wait to try them out. No vowel harmony! However, I can still use our old Scrabble board:

Vinyylileikkuri / Vinyl cutter

Viimeinen asia, jota halusin, oli läppärini koristelu kivalla tarrakuvalla. Löysin ilmaisen kukkakuvion netistä ja muokkasin siitä leikattavan kuvan. Valitsin valkoisen vinyylitarran ja leikkasin kuvion. Minulta meni hetki nyppiä pois kaikki tarpeettomat osat tarrasta ja sen jälkeen levitin tarran päälle siirtokalvon, jonka avulla siirsin kuvan läppärin pintaan:

The last thing I wanted to do is to decorate my boring laptop with a nice decal. I found a free flower picture online and used it to create a cutting template. I chose white vinyl and cut out this nice floral sticker. It took me a while to strip away all the unnecessary pieces and then I added a transfer sheet to move the design onto my laptop:

Toinen laite, jota en päässyt tällä kertaa kokeilemaan, olis printannut ja leikannut valokuvan tai vastaavan vinyylille. Tällä tavoin laitteella saattoi luoda joko tarroja tai sitten lämpöprässillä t-paidan tai vastaavan kankaan pintaan kiinnitettäviä kuvia. (Lämpöprässikin on Pajassa tarjolla!)

Pidän todella tästä ilmaisesta palvelusta ja ystävällistä henkilökuntaakin on tarpeeksi neuvomaan tällaista aloittelijaa tekemään, mitä mieli lystää (poislukien kaikki aseita muistuttavat asiat, jotka ovat kiellettyjä). Jos itse haluat kokeilla laitteita, varaa aika netistä etukäteen. Mnulla oli onnea ja laitteita sattui olemaan vapaana, mutta jos todella haluat tehdä jotain, on aika tylsää joutua kääntymään ovelta takaisin vain, koska kaikki laitteet ovat varattuja.

There was another machine that would have also printed and cut a photographic picture on the vinyl sheet that could be a sticker or a picture that you could heat press on a t-shirt or some other fabric (The heat press is also offered!). I have some ideas on it but on Friday the machine was in use.

I really like this free service with plenty of friendly staff to help you to make whatever you wish (excluding anything resembling guns). If you want to try out these machines, make sure you reserve your time beforehand. I had luck and there were some machines free but if you really want to make something it would be frustrating to go and find out that the machine you need is in use.

 

Tällaista tällä kertaa. Hauskoja ompelu- ja näpertelyhetkiä! This is all for now! Happy Making!

 

Katja

 

 

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

2 Comments

  • Jenna

    What! This is nuts! I had no idea that Helsinki libraries had these kinds of things to use! I have so much to learn when we move there next year, haha!

    • kk

      Yeah! The next thing I think I will try are the embroidery machines. I have always wanted to try one and noticed that they are available in couple of libraries.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d