The Kultavilla skirt.
My projects,  Sewing,  Suomeksi

Skirt out of locally weaved Kultavilla fabric

I picked up this gorgeous fabric at Ompelino. I found out that is weaved just a few kilometres from where I live at Kultavilla. How nice it would be to wear something out of local fabric! This little 90 cm piece was some kind of a sample so I had to find a way to deal with the material restrictions. However, I was pretty sure that I could squeeze a skirt out of it.

Löysin tämän kauniin raitakankaan Ompelino-visiitilläni. Se on kudottu täällä Espoossa, vain muutaman kilometrin päässä kotoani Kultavillalla. Kuinka ihanaa olisi pukea päälleen vaate, joka on tehty paikallisesta kankaasta! Tämä pieni 90 cm palanen oli jonkinlainen testikudonnainen, joten minun piti tulla toimeen melko pienellä kangasmäärällä. Olin kuitenkin melkoisen varma, että saisin puristettua palasta hameen itselleni.

Kultavilla fabric.

This Kultavilla Folk fabric is 75 % merino wool and 25 % organic cotton. That means that it is super soft and warm. The fabric has black warp with blue, brown and orange weft, so even the solid coloured parts have a tiny bit of black. The colours are exactly the kind of autumny colours I so adore.

Tämä Folk-niminen Kultavilla-kangas on 75 % merinovillaa ja 25 % luomupuuvillaa. Tämä tarkoittaa, että kangas on paitsi pehmoinen, myös superlämmin. Kankaassa on mustaan loimeen kudottuna sinisiä, oransseja ja ruskeita raitoja, joten kangas on mukavan eläväpintainen. Väritkin ovat juuri niitä syksyisiä värisävyjä, joita rakastan.

My self drafted skirt out of Kultavilla fabric. Side view.

I spend a few days thinking about different skirt ideas. Of course, the easiest thing would have been to make a simple A-line skirt but, I wanted something more traditional, since the stripy pattern reminded me of Finnish national costumes. So, I decided on a simple gathered skirt.

The orange stripes were horizontal, so I decided to cut a horizontal waistband and then divide the rest of the fabric in two to preserve as much width I could. I still had a bit left over since I only needed about 60 cm for the skirt height. The finished width of the skirt ended up being 82 cm.

Mietin pari päivää erilaisia hamevaihtoehtoja. Helpointa olisi tietysti ollut tehdä yksinkertainen A-linjainen hame, mutta koska kankaan raidoitus muistutti minua kansallispukujen raidoista, halusin tehdä jotain perinteisempää. Päädyin sitten tekemään aivan yksinkertaisen suorakulmaisesta kappaleesta poimutetun hameen.

Oranssit raidat kulkivat kankaassa vaakasuuntaan, joten päätin leikata vaakasuuntaisen vyötärönauhan ja sitten jakaa lopun kankaan suunnilleen kahtia säästääkseni mahdollisimman paljon kankaan leveyttä. Jonkin verran minulle jäi silti ylimääräistä, sillä tarvitsin hameen korkeuteen vain 60 cm kangasta. Leveyttä valmiille hameelle tuli 82 cm.

My self drafted skirt out of Kultavilla fabric. Side front view.

I saved some fabric by making a couture waistband with Petersham ribbon. Then I decided simply to gather the rectangular pieces to the waistband and add a side zipper. Finally, I used the leftover pieces to make patch pockets that I sewed on by hand. For the pockets I deliberately placed the stripes horizontal.

Säästin kangasta myös tekemälllä couture-vyötärönauhan, jossa on taustalla ripsinauha. Poimutin helmakappaleet vyötärönauhaan ja lisäsin sivusaumaan piilovetoketjun. Lopuista kankaan palasista syntyivat vielä pienet paikkataskut. Taskuissa laitoin raidat kulkemaan tarkoituksellisesti vaakasuunnassa.

Back view of the skirt.

I had placed the selvedge on the hem, so I was able to leave the hem unfinished. I like the fringe of the selvedge, so I didn’t want to hide it. This doesn’t prevent me from pondering whether I should add a ribbon or something to the wrong side of the hem to give a bit of support for the hem. However, I decided to leave it for now, since I was so anxious to wear the skirt! I can always add it later.

Sijoitin hulpiot helmaan, joten saatoin jättää helman huolittelematta. Tykkään siitä, miltä hulpion hapsut näyttävät, joten en halunnut niitä piilottaa. Vielä mietin hieman, että pitäisikö helman nurjalle lisätä jonkinlainen nauha tai vahvike antamaan tukea. Toistaiseksi päätin kuitenkin jättää helman tällaiseksi, koska minulla oli niin kiire saada hame käyttöön! Voin aina kuitenkin lisätä sen jälkeenpäin.

My self drafted skirt out of Kultavilla fabric. Front view.

Sorry about the wrinkles! I wore the skirt during the day and then got home with just enough daylight left to take the pictures. Unfortunately, I completely forgot to iron out the wrinkles that the skirt had acquired! I was just worried that the little drizzle we were having would turn into real rain.

Pahoittelen hameen ryppyjä. Käytin hametta päivällä ja tulin kotiin juuri niin, että päivänvaloa vielä riitti valokuviin. Kiireessä unohdin kuitenkin silittää hameen uudelleen. Toivoin vain, ettei taivaalta tuleva tihkusade muuttuisi kaatosateeksi ja kastelisi minua.

Another side view.

Thank you for reading my blog! Happy sewing!

Kiitos pistäytymisestä blogissani! Hauskoja ompeluhetkiä!

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

6 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: