Espanjantaudista Käsitöitä ja pukuja lehdessä 1918.
Chatting

Neuvoja espanjantautiin

Ennen kirjastojen sulkemista korona-epidemien takia ehdin napsia valokuvia vanhoista käsityölehdista ja nyt kuvista on iloa. Tässäpä hieman wanhan ajan ohjeita espanjantautiepidemian keskeltä.

For my English readers: This blog post describes a Finnish article about treating Spanish flu in 1918 that I found. I’m sorry, it’s in Finnish only.

Käsitöitä-lehden emolehti Koti ja yhteiskunta oli lopettanut 1911, jolloin sen liitteenä ilmeistynyt Käsitöitä-lehti alkoi ilmestyä erillislehtenä uudella nimellä Käsitöitä ja pukuja. Samalla lehti alkoi julkaista myös käsitöihin liittymättömiä artikkeleita yleisistä asioista, taloudenpidosta, lastenhoidosta, puutarhanhoidosta ja ruoanlaitosta resepteineen.

1918 oli vaikeaa aikaa suomalaiselle lehdistölle. Tilanne nuoressa valtiossa oli kaoottinen. Asiaan vaikutti Suomen sisällissota ja espanjantauti. Osaavasta työvoimasta oli pulaa, eikä Käsitöitä ja pukuja ilmestynyt aikataulussa.

Espanjantauti aiheutti väestössä kuitenkin suurta huolta ja Käsitöitä ja pukuja tarttui aiheeseen jakamalla neuvoja:

Espanjantauti lietsoi paniikkia tietyissä piireissä.

Taudin leviämisen mekaniikka oli epäselvä, mutta sosiaalisen etäisyyden pitämistä suositeltiin jo tässä vaiheessa, kuten myös hyvää hygieniaa.

Tartuntojen ehkäisystä.

Kovaan kuumeeseen suositeltiin kylmiä kääreitä. “Pulverien” käyttöä kehotettiin välttämään. Kiinnostaisi tietää, mitä näissä pulvereissa oikein oli. Sen sijaan neuvoon olla lääkitsemättä espanjantautia oopiumilla ja konjakilla voi varmasti nykyajankin lääkäri yhtyä!

Tässä vielä koko artikkeli kaikille kiinnostuneille luettavaksi:

Ohjeita espanjantaudin hoitoon.

Pysykää terveenä ja huolehtikaa lähimmäisistänne myös tämän korona-epidemian keskellä!

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

3 Comments

    • kk

      Hmmm… interesting. I know that for collars the underlayer is often cut on bias to make the collar drape better. This is probably the reason for this design, too. The mask should fit well and the bias cut layer would help with that.

    • Lodi

      I also can’t read Finnish. I (an American) have deep family history with the Spanish flu. My grandmother had it, and my infant aunt died from it. Never forgotten for over a hundred years. Amazing. Stay inside for awhile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d