My projects,  Resources,  Weaving

Try Tabletweave generator – Kokeile lautanauhageneraattoria!

I have been away from the Internet lately because I have been concentrating on a small programming project of mine called Tabletweave generator. I finally wanted to figure out the logic in all the complicated Finnish iron age tablet weaving and my engineering mind thinks that replicating the same logic with a computer is the best way to do this. Besides, there seems to be no program that can be used to design tablet woven bands that contains all the features in Finnish bands. So, may I present the Tabletweave generator!

Blogin päivitystahti on hidastunut näin alkukesästä, kun päätin keskittyä pieneen ohjelmointiprojektiin. Halusin nimittäin vihdoin ja viimein selvittää itselleni, miten suomalaisten lautanauhojen logiikka oikein todella toimii. Tottakai insinöörimieleni mielestä paras tapa tehdä tämä oli koodata sama logiikka tietokoneohjelmaan. Toisaalta netistä ei löytynytkään yhtään lautanauhaohjelmaa, joka sisältäisi kaikki suomalaisten lautanauhojen kudonnassa käytettävät sillmukat. Niinpä tämän suomalaisen täytyi sellainen tehdä! Joten syntyi Lautanauhageneraattori! Ja se on tarjolla myös suomeksi!

This is how it looks like. Tältä se näyttää!
Coding… Koodia…

It took perhaps a month of coding, although there were several long breaks between my sessions. There are about 3200 lines of code, most of which works! I still haven’t figured out how to get the generator to work on touch-screen devices, as WordPress adds another extra layer of functionalities that have thus far thwarted all my attempts to make touch-screen interfaces. The program works fine with a mouse though. I enjoyed the fact that I could finally find a purpose for the modulo function I learned about in high school! It made it so much easier to turn the tablets around inside my code!

Koodaamiseen meni ehkä kuukausi, vaikka en kyllä missään nimessä jaksanut työstää koodia joka päivä! Yhteensä javascriptiä tulikin noin 3200 riviä, josta suurin osa onneksi toimiikin! Vielä en ole kuitenkaan keksinyt, miten saisin ohjelman toimimaan myös kosketusnäytöllisillä laitteilla. WordPress lisää nimittäin ohjelman päälle omat asetuksensa ja muotoilunsa, jotka toistaiseksi ovat johtaneet jokaisen yritykseni surkeaan epäonnistumiseen. Hiirellä koodi kuitenkin toimii mainiosti. Ja naureskelin itselleni, että lukiossa matematiikan tunnilla opittu modulo-funktiokin tuli vihdoin hyödynnettyä! Ei mennyt oppi hukkaan sillä sen avulla lautojen kääntely koodissa sujui kätevästi yhdellä rivillä!

Hearts and zigzag pattern. Sydämiä ja siksakkia nauhasuunnitelma.

You can design patterns for yourself and then save them as text or pdf (through the print window). You can also print out patterns to be used when weaving. It only took a few minutes to design the pattern above!

Voit suunnitella nauhamalleja itsellesi ja tallentaa ne tekstimuodossa tai pdf:änä (tulostusikkunan kautta). Voit myös tulostaa ohjeen itsellesi ja pitää paperiohjeen vieressäsi kutoessasi.

What? You are still reading this! Just go and try it out!

Vieläkö sinä täällä lueskelet? Suuntaa tänne ja kokeile itse!

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

2 Comments

 • Julie

  Hi Katja,
  I’ve been reading your blog posts for some times now, and your projects never failed to impress me.
  And does this one rocks ! Thanks so much 🤩
  I’ve always wanted to do some tablet weaving, and this generator offers so much possibilities, I have no excuses now !
  Great job, thanks again 😃

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: