My favrourite colour - Lempivärini
Suomeksi,  Uncategorized

Lempiväri – Favourite colour

Facebookin Käsityöblogit -yhteisössä repäistiin käyntiin Käsityön teemavuosi kuukausittaisine teemoineen. Tammikuun teemana oli lempiväri. Hankala teema, eihän mulla ole oikein lempiväriä, ajattelin. Sitten ommellessani taas yhtä vihreää puseroa tajusin, että vihreä tuntuu toistuvan ompeluksissani kerta toisensa jälkeen. Minulla on varmaan komerossani enemmän vihreää kuin mitään muuta väriä, vaikkei vihreä ole edes kaupassa myytävissä vaatteissa kovin yleinen väri.

I decided to join a Finnish craft bloggers’ FB community challenge with a different theme for each month. The theme for January is favourite colour. A difficult one, I thought, since I don’t really have one. Then as I was sewing yet another green shirt I realised that the colour green seems to be a repeating thing in my creations. I probably have more green garments in my closet than any other colour even with the green not being very popular colour in RTW clothes.

Green is my favourite colour, so it's no wonder I ended up with this many green garments.
How did I end up with these many green garments?

Rakastan hieman murrettuja vihreän sävyjä ja kuvioita vihreällä taustavärillä. En voi vastustaa lämpimän tummanvihreitä kankaita, jos näen sellaista jossakin, se lähtee lähes poikkeuksetta mukaani. Nytkin minulla on kaksi pakkaa vihreää tweediä odottamassa hyviä ideoita.

Vihreä sopii hyvin ruskean, mustan ja tummansinisen kanssa. Vihreän ja mustan yhdistelmä näyttää modernilta ja skarpilta kun taas vihreä ja ruskea tuo asuun vintage-henkeä.

My favourite colour: Some of my green blouses and dresses.
Some of my green tops and dresses.

I love a bit muted greens and patterns on a green background. I can’t resist bottle green fabrics – if I see one, I will buy it. In fact, I have two bolts of bottle green tweed waiting for perfect projects for them.

Green goes well with brown, black and navy blue. Green and black make a modern-looking combination whereas green and brown make a nice vintage-inspired look.

A green leaf.

Vihreä väri liitetään moneen asiaan. En ole mielelläni kateudesta vihreä, tai syö mitään myrkynvihreää, mutta sen sijaan teen mielelläni vihreitä valintoja ja harrastan viherpeukalointia erityisesti keväisin. Aloittelijaa tai kokematonta saatetaan kuvata vihreäksi. Khakin vihreä ja oliivin vihreä ovat maanläheisiä värejä, kun taas smaragdin vihreä on selkeästi juhlavampi väri. Vihreä voi viitata myös vaurauteen ja se onkin yleinen väri seteleissä. Tumma havun vihreä taas kuuluu kiinteästi joulunaikaan.

The colour green has many associations. I do not like to be green of envy or eat something that is poison green, but I like to make green choices and have a green thumb especially in spring. Khaki green and olive green are down-to-earth colours whereas emerald green looks more glamorous. Green can also refer to wealth and money and it is commonly used on paper money. Dark fir green belongs to Christmas.

1930s dress
Vihreä 1930-luvun mekkoni. My 1930s green dress.

Vihreä tuntuu olevan monelle vaikea väri vaatetuksessa. Onneksi vihreästä kuitenkin löytyy lukuisia sävyjä, joista toiset sopivat paremmin lämpimälle ihon sävylle ja toiset kylmälle. Jos vihreä pusero on liian raaka ihollesi, voit kokeilla laittaa kaulaasi huivin, joka tuo jonkin toisen värin lähelle kasvojen ihoa. Tai käytä vihreää väriä vaikka hameessa!

Green colour seems to be a bit problematic what comes to wearing it. Lucily there are several different shades of green, some of which suit better with warm skin tones and others with cooler ones. If you feel that a green blouse is too raw a colour against your complexion, you could try wearing a scarf which brings another colour next to your face. Or wear a green skirt!

My favourite colour: Some of my green skirts that I have sewn.
Minulla ei ainakaan ole ongelmia käyttää vihreitä hameita! I certainly don’t have a problem wearing a green skirt!

Monissa itä-aasialaisissa (kuten kiina, thai, japani) kielissä vihreä ja sininen lasketaan yhdeksi ja samaksi väriksi, vain eri sävyiksi. Persian kielessä sininen, vihreä, musta ja tumma lasketaan samaan kategoriaan. Niinpä tummaihoisen ihmisen ihon väriä voidaan kuvata sanalla “vihreä”. [lähde: Wikipedia] Jos sinua kiinnostaa värien nimeämisen ja värien näkemisen välinen suhde ja englannin kuullunymmärtäminen sujuu, niin suosittelen muuten Radiolab-podcastin jaksoa Colors, joka muutama vuosi sitten teki minuun suuren vaikutuksen.

In many East-Asian languages (such as Chinese, Thai or Japanese) green and blue are counted as one single colour, just different shades of it. In Persian, the colour blue, green, black and “dark” are counted in one category. So a dark-skinned person’s skin can be described with a word “green” [lähde: Wikipedia]. If you are interested in learning about the relationship between colour-naming in languages and colour perception, I can recommend Radiolab-podcast episode Colors that blew my mind a few years back.

Kiitos käynnistä blogissani ja tervetuloa pian takaisin. Postailen pian tämän jälkeen ainakin lisää kuvia tuosta jo kuvissa vilahtaneesta uudesta puserosta! Hauskoja ompeluhetkiä!

Thank you for reading and come back soon! I will shortly post more pictures of the new blouse that you already glimpsed in the pictures above! Happy Sewing!

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

6 Comments

 • NelliL

  Murretut värit on minunkin lemppareita ja onneksi olen syksy väreiltäni muutoinkin. Ja vihreä on yksi lempiväreistäni, kyseinen väri tulee näkymään myös minun postauksessani 😀

  • kk

   Kiitos kommentista! Minä myös tykkään kaikista syksyisistä väreistä. Vihreän lisäksi tykkään sinapinkeltaisesta, oranssista ja punaisesta. Tällä hetkellä on kuitenkin selvä vihreä kausi meneillään!

 • Pipo-otus

  Vihreä on ihana väri, sopii niin moneen tilanteeseen. 🙂 Minullakin on paljon vihreää vaatekaapissa, sellaista metsän/havunvihreää, sopii silmiin. 😉 Ja murretut sävyt, ah, tykkään. Kaikki ruskan värit, rakkautta! Jos lempiväri pitää valita, niin se on oranssi.

 • Craft Candidate

  Kiinnostava postaus! Vihreä on loppujen lopuksi minunkin lempivärini ja sopii minulle kaikista väreistä parhaiten, kun olen vihreäsilmäinen ja ihoni värikin on kuulemma oliivin värinen.

 • Salla Soininen

  Ihana värimaailma ja ihana vintage-henki huokuu tästä postaukseta. Sävyt sinisen vihreästä vihreän siniseen kuuluvat minunkin suosikkeihini ja sopivat hyvin kaveriksi oman lempiväripalettini toisen puoliskon kanssa, joka koostuu orasseista ruskeisiin.

  • kk

   Kiitos, Salla! Meillä on sitten aika lailla samat lempparit. Nuo lämpimät ruskan värit kuuluvat myös vaatekomerooni, vaikka vihreä kausi onkin menossa. Paljon tietysti kankaiden valinnassa ratkaisee sekin, että mitä on tarjolla. Välillä vihreää on varsin vähän, joten nyt, kun vihreä tuntuu olevan enemmän pinnalla, voi oikein herkutella kaikilla sävyillä!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d