Vintage 1940s Advance 953 dressing gown.
My projects,  Sewing,  Suomeksi

Vintage dressing gown
eli
Vintage aamutakki

During the colder months I often have eaten breakfast wrapped inside a blanket to keep warm. However, some decades ago there were more stylish options in the form of dressing gowns. When I saw this vintage dressing gown pattern, Advance number 953 from the 1940s at Etsy I couldn’t resist it, especially because it came in my exact size.

Advance 1940s dressing gown sewing pattern.

I have tried some vintage patterns before but never really succeeded in making anything useful. I knew to expect something different than modern sewing patterns. Firstly, the pattern was one size only. The pattern pieces were pre-cut and all the markings were perforations in the pattern pieces. However, the instruction booklet described the meaning of the marks, so finally I figured out the darts, notches and the pleats. The yellowed pattern was super fragile and partly ripped so I traced all the pattern pieces on a pattern paper and carefully folded the originals back to the envelope.

I chose to use blue-gray polkadot flannel (or brushed cotton) that I found in the factory remnants pile (once again!). The pattern called for 3 5/8 yards of fabric and I had two 2 meter pieces that were more than enough.

The instructions were very concise but they still contained a lot of images. I followed the instructions but decided not to shy away from modern methods like using my serger for the seam finishes. I added interfacing to all the facings which wasn’t mentioned in the instructions but which I think is customary. The only thing I changed was that I sewed the belt to the center-back so that I wouldn’t lose it so easily.

So here is my dressing gown! I am super happy with it. It fits like a glove and reaches all the way to the floor keeping myself warm. The only thing annoying with this gown is that I have to lift the hem to climb the stairs since otherwise I keep tripping to it!

Vintage 1940s Advance 953 dressing gown, front view.

And from the back:

Vintage 1940s Advance 953 dressing gown from the back.

Kylminä kuukausina minulla on usein tapana syödä aamiaista vilttiin kääriytyneenä pysyäkseni lämpimänä. Muutamia vuosikymmeniä sitten sen sijaan viltin olisi korvannut tyylikäs aamutakki. Kun näin tämän 40-luvun Advance 953 aamutakin myynnissä Etsyssä en voinut vastustaa kiusausta, varsinkin kun kaava sattui olemaan juuri omaa kokoani.

Olen aiemmin yrittänyt joitakin vintage-ohjeita, mutten ole saanut aikaiseksi mitään kunnollista. Tiesin kuitenkin odottaa jotain erilaista kuin nykyaikaiset kaavat. Ensinnäkin kaava tuli yhdessä ainoassa koossa. Kaavan palaset olivat valmiiksi muotoonleikattuja ja kaikki merkinnät oli rei’itetty paperiin mysteerisin reikäsymbolein. Onneksi ohjeläpyskä selitti tyhjentävästi kaikkien symbolien merkityksen, joten hieman asiaa ihmeteltyäni sain muotolaskokset, kohdistusmerkit ja laskokset paikoilleen. Kellastuneet vanhat kaavapalaset olivat erittäin hauraita ja osittain repeytyneitäkin joten jäljensin ne kaavapaperille ja taittelin alkuperäiset kaavat varovasti takaisin kirjekuoreensa.

Kankaaksi valitsin Eurokankaan palalaarista (taas kerran!) löytynyttä siniharmaata pallokuvioista flanellia. Ohjeessa kangasmenekiksi kerrottiin 3 5/8 jaardia, joten kaksi kahden metrin mittaista palasta riittivät varsin hyvin.

Ohjeet olivat aika tiivistetyt, mutta niissä oli silti paljon kuvia selventämässä asiaa. Seurasin ohjeita, mutta en kuitenkaan ujostellut käyttää modernimpia menetelmiä, kuten nyt vaikkapa saumuria saumojen viimeistelyyn. Lisäsin myös tukikankaat kaikkiin alavaroihin, vaikka ohjeessa ei sitä erikseen mainittukaan. Muutoin ainoa asia, jota muutin oli se, että ompelin vyön kiinni keskitakasaumaan, jottei se joutuisi hukkaan.

Olen supertyytyväinen tähän tuotokseen! Aamutakki istuu kuin valettu ja ulottuu maahan asti pitäen minut lämpimänä varpaisiin asti. Ainut hankaluus aamutakissa on se, että joudun kannattelemaan pitkiä helmoja aina kulkiessani kotimme portaissa, sillä muutoin kompastelen niihin.

Vintage dressing gown

Thank you for visiting my blog! If you haven’t yet subscribed to my updates, please do so! And I love you all who have already subscribed! Happy sewing and see you soon!

Kiitos, kun tulit käymään blogissani! Jos et ole vielä liittynyt blogini tilaajiin, niin näpyttele sähköpostiosoitteesi oikean palkin mustaan ruutuun tai klikkaa itsesi WordPressin kautta lukijaksi. Ja lämpimät kiitokset kaikille jo tilanneille! Olette ihania! Hauskoja ompeluhetkiä ja nähdään taas!

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d