Kuura vest
My projects,  My sewing patterns,  Sewing,  Suomeksi

Kuura – A merino wool vest (free pdf pattern!)

The spring is finally here and I am so happy to wear my flimsy blouses. However, it is much nicer when I’m not cold, so I made a few merino wool vests to wear underneath. This Kuura vest pattern is based on my favourite RTW undershirts that I bought years ago, but that I have worn out since. I tried my best to grade the pattern to sizes 32 to 48.

Kevät on vihdoin täällä ja on aika kaivaa kaapista ohuet kevätpuserot. On kuitenkin kivaa olla palelematta, joten ompelin muutaman merinovillaisen aluspaidan. Tämä Kuura-topin kaava perustuu ammoin kaupasta ostamaani lempialuspaitaani, joka on lähes loppuun kulunut. Tein parhaani sarjoakseni kaavan kokoihin 32 – 48.

Kuura merino wool vest brings warmth.

Materials – Materiaalit

You need about 80 cm (32″) of merino wool knit fabric. The fabric should be very stretchy since the pattern has negative ease. You will also need stretchy lace trim about 15 mm (5/8″) wide and some ribbon for the optional bow.

Wash your fabric before cutting in order to prevent it from shrinking later.

The seams are sewn with a serger/overlocker or an ordinary sewing machine. When using the sewing machine, use stretch seam and finish the seams with a zigzag stitch.

Tarvitset noin 80 cm joustavaa merinovillaneulosta. Joustavuutta tarvitaan runsaasti, sillä kaava on piirretty negatiivisin väljyysvaroin. Tarvitset myös joustavaa, n. 15 mm leveää reunapitsiä ja kapeaa satiininauhaa rusettiin.

Pese kangas ennen leikkuuta, jotta se ei kutistu myöhemmin pesussa.

Saumat ommellaan joko saumurilla tai ompelukoneen jousto-ompeleella. Ompelukonesaumat huolitellaan siksak-ompeleella.

Kuura vest.

The pattern – Kaava

Download the free pattern through the shop.

Lataa ilmainen kaava blogikaupan kautta.

You will need to print the patterns out in actual (100%) size. Then you will need to join the pages together, align the marks correctly and tape the pieces together. The A4 pattern should look like this:

Kaava pitää ehdottomasti tulostaa luonnollisessa koossaan. Tarkista siis, ettei tulostimesi skaalaa tai sovita tulostetta paperille. Tulostuksen jälkeen kohdista kaavan osat merkkien mukaan ja teippaa ne yhteen. A4-tiedoston tulosteen tulisi näyttää tältä:

The A4 Kuura vest pattern diagram.

The letter pattern looks like this:

Letter-muotoinen kaava näyttää tältä:

As you can see, the front and back pieces have been printed as one pattern piece with two necklines. You can either cut first the back piece from the folded fabric and then cut the V-neckline to be able to cut the front piece, or then you can print the pattern twice. The third option is to trace the other pattern piece with the help of some tracing paper.

Kuten voit huomata, etu- ja takakappaleet on tulostettu yhtenä kaavana, jossa on kaksi erilaista pääntietä. Voit joko ensin leikata kankaan taitteelta takakappaleen ja sitten leikata V-pääntien viivaa pitkin saadaksesi etukappaleen kaavan, tai sitten voit tulostaa kaavan kahdesti. Kolmas vaihtoehto on jäljentää toinen kaava erilliselle kaavapaperille.

Sizing – Kokotaulukko

The sizes of the pattern follow the chart below. If your size is different for your bust, waist and hips, choose the size based on your bust measurement and grade between the sizes. Note that the size also depends on the stretchiness of the knit you are using. If you, for instance, want to make this top out of cotton jersey with no spandex, you have to choose a bigger size.

Kaavan koon voi valita alla olevasta taulukosta. Jos rinnan-, vyötärön- ja lantionympärysmitat osuvat eri kokoihin, valitse koko rinnanympärystän perusteella ja tarvittaessa yhdistä yläosaan erikokoinen alaosa. Huomaa, että koko riippuu myös käyttämäsi kankaan joustavuudesta. Jos esimerkiksi päätät tehdä tämän aluspaidan 100 % puuvillatrikoosta, täytyy sinun valita reilusti suurempi koko.

Size
EUR/UK
Bust
cm
Waist
cm
Hip
cm
32/4766084
34/6
806488
36/8846892
38/10887296
40/129276100
42/149680104
44/1610084108
46/1810488112
48/2010892116

Here is the same chart in inches:

Taulukko tuumina:

Size
EUR/UK
Bust
inch
Waist
inch
Hip
inch
32/430.52433.5
34/6
3225.535
36/833.52737
38/10352938
40/123730.540
42/1438.53241.5
44/164033.543
46/1841.53545
48/20433746.5

Cutting out – Leikkuu

The pattern has double contours. The outer contour marks the seam allowance. The neckline and the armholes don’t have any seam allowances and there is no need to add those. Both front and back pieces are cut on the fold.

Kaavassa saumanvarat on piirretty näkyviin. Ulompi viiva tarkoittaa saumanvaraa. Pään- ja kädenteissä ei ole saumanvaroja, eikä niitä tarvitse lisätä. Sekä etu- että takakappale leikataan taitteelta.

Sewing instructions – Ompeluohjeet

Sew one shoulder seam. Press the seam allowances toward the back.

Ompele toinen olkasauma. Silitä saumanvarat taakse.

Fasten the lace edging to the edge of the neckline so that the low points of the scalloped lace edge coincide with the neckline edge. Just pin the start since you’ll be slightly stretching the lace at curves as you are sewing. Set your machine to sew even zigzag stitch about 3 mm wide. You will be sewing very close to the edge of the lace that is furthest away from the neckline edge. Stretch the lace at the curves slightly. At the lowest point of the V at the front, place the needle to the down-position and turn the fabric sharply. Then finish the rest of the neckline.

Pitsi kiinnitetään pääntielle niin, että pitsireunuksen matalimmat kohdat osuvat yhteen pääntien reunan kanssa. Kiinnitä nuppineuloilla vain pitsin alkupää, sillä ommellessa pitsiä venytetään kaarteissa. Aseta ompelukoneeseen n. 3 mm levelä siksak. Ompele hyvin läheltä pääntien reunasta katsottuna pitsin vastakkaista reunaa. Venytä pitsiä mutkissa hieman. V-pääntien matalimmassa kohdassa laske neula alas ja käännä työ jyrkästi. Sitten jatka kuten edellä.

Kuura vest.

Trim the neckline under the lace down to about 5-7 mm. Sew a small dart to the lace at the lowest corner of the V. Press te neckline.

Sew the other shoulder seam. Press the seam allowance toward the back. Fasten the seam allowance to the neckline at the neckline edge.

Sew the lace edging to the armholes.

Kavenna pääntien saumanvarat 4-7 mm levyisiksi. Ompele V:n kohtaan pieni muotolaskos. Silitä pääntie.

Ompele toinen olkasauma. Silitä saumanvarat taakse ja ompele olkasauman saumanvara kiinni pääntien reunaan pienellä edestakaisompeleella tai käsin.

Ompele pitsi kädenteille samaan tapaan kuin edellä.

Armhole edging and the side seam.

Sew the side seams. Note that at the armhole edge the lace should be sewn in an angle so that the lace won’t “stick out”. See the picture above.

Ompele sivusaumat. Huomaa, että pitsin yli ommellaan vinosti, jotta pitsi ei jää törröttämään hassusti. Katso mallia yllä olevasta kuvasta.

Press about 2 cm deep fold at the hem. Sew the hem with a double needle, using a cover stitch or with a honeycomb stitch. I used the honeycomb stitch which I think looks nice.

Silitä helmaan n. 2 cm levyinen taite. Ompele helmakäänne kaksoisneulalla, peitetikillä tai hunajakenno-ompeleella. Itse käytin hunajakenno-ommelta, joka minusta näyttää sievältä.

You can add a bit of femininity by adding a ribbon bow to decorate the front like this:

Lopuksi voit lisätä vähän naisellisuutta ompelemalla V-pääntien alareunaan sievän pienen rusetin:

Enjoy the vest you have made and keep warm!

This pattern hasn’t been tested with anyone else besides me, so contact me if there are any issues. If you make something, do send me a picture or a comment below! I appreciate all kinds of constructive feedback.

I hope you liked this post and the free pattern! Subscribe to follow and happy sewing!

Nauti tekemästäsi aluspaidasta ja pysy lämpimänä!

Tätä kaavaa ei ole testattu muilla kuin itselläni, joten ota minuun yhteyttä, jos sen kanssa tulee ongelmia. Jos ompelet sen avulla jotain, laita minulle kuva tai kommentoi alle, miten sujui! Arvostan kaikkea rakentavaa palautetta!

Toivottavasti pidit tästä postauksesta ja kaavasta! Jos et ole jo tehnyt niin, niin liity blogini tilaajiin, niin et missaa postauksia! Hauskoja ompeluhetkiä!

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

2 Comments

  • Maikki

    Kivan näköinen. Kiitos, että olet piirtänyt saumanvarat kaavaan valmiiksi. Itse lisään ne kaavaan ennen leikkaamista, jos ne eivät ole siinä jo valmiina. Käytän villaisia hihattomia aluspaitoja kesä talvet, mutta mieleeni ei ole tullut ommella sellaista itse. Mistä löysit kankaan?

    • kk

      Löysin tämän Eurokankaan palalaarista, mutta se oli kyllä pakan loppu, eikä varsinainen pala, joten sitä kyllä pitäisi olla pakallakin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d