Viskoosihaasteen hame.
Affiliates,  My projects,  Patternreview,  Reviews,  Sewing,  Suomeksi

Viskoosihame, Burda 6341

Osallistuin Eurokankaan ompelubloggareille julistamaan Viskoosihaasteeseen. Haasteessa Eurokangas sponsoroi kankaan ja Burda kaavan. Päädyin sitten tekemään tällaisen ihanan laskoshameen Burdan kaavalla 6341.

Eurokangas fabric store challenged some of us sewing bloggers to work with viscose fabric. Eurokangas sponsored the fabric and Burda style the pattern. I ended up making this lovely skirt using Burda pattern number 6341.

Viscose crepe fabric from Eurokangas.

Eurokankaassa olikin näin kesän kynnyksellä runsaasti viskoosikankaita, mistä valita. Koska kaavassa alareuna oli suora, ajattelin ensin, että tämä olisi oiva tilaisuus kokeilla kankaita, joissa oli brodeerattu reuna. Sitten kuitenkin törmäsin tähän viskoosikreppiin, jossa oli valkoisella pohjalla punaisia vinoruutuja ja värikkäitä kukkia. En vain voi vastustaa kankaita, joissa on keltaista!

There were quite many different viscose fabrics at Eurokangas to choose from. As the pattern has a straight hem, I was tempted by fabrics with embroidered edges. However, I then found this lovely white viscose crepe with red lines and yellow, blue and brown flowers and I was sold. I can’t resist fabrics with yellow in them!

My viscose crepe skirt, made with Burda 6341.

Aivan samaa kangasta en löytänyt Eurokankaan nettipuodista, mutta sama kuvio löytyi sinipohjaisena.

I found a similar looking fabric on blue background online here.

Burda 6341 hame/skirt

Burda stylen malli 6341 on laskostettu hame, jossa on sivusaumoissa taskut ja takasaumassa piilovetoketju. Kaava sisältää sekä polvipituisen että midi-pituisen hameen. Midi-pituisessa on mukana eteen sidottava vyö. Kokoja kaavassa on EUR 34 – 44.

The Burda style pattern 6341 is a pleated skirt with side-seam pockets and an invisible zipper at the centre back seam. The pattern has options for both a knee-length and a midi-lenght version, which also has an optional tie-belt. The sizing is EUR 34 – 44.

Burda 6341 skirt, front view.

Valitsin kahdesta mallista lyhyemmän version. Koska hame oli vaaleaa ja hieman läpikuultavaa viskoosia, päätin vuorittaa hameen valkoisella vuorikankaalla.

I chose the shorter knee-length version. Because my fabric is light-coloured and a slightly sheer I decided to line the skirt with white lining fabric.

Ompelu – Sewing

Tämän hameen ompelu oli helppoa ja nopeaa ja onnistuu varmasti myös aloittelijalta. Ohut viskoosikreppi vaatii tosin kaverikseen erittäin terävät neulat, jotta hyppytikeiltä ja langanlähdöiltä vältytään. Onneksi minulla oli varastossa microtex-neuloja.

Sewing this skirt was easy and fast and this pattern is something that can be recommended for beginners, too. When sewing viscose, the only thing to remember is to use very sharp and thin needles so that you prevent snags and skipped stitches. Luckily I have sharp microtex needles in storage.

Burda 6341 skirt, back view.

Vyötärönauhan kanssa poikkesin hieman ohjeesta ja ompelin vetoketjun vain hame-osaan, enkä jatkanut sitä vyötärönauhaan. Tämä johtuu siitä, että joskus minulla on ollut vaikeuksia saada piilovetoketju sulkeutumaan kunnolla saumakohdan yli. Niinpä laitoin vyötärönauhan keskitaka-saumaan pelkät hakaset.

I did change the waistband a bit, though. I sewed the zipper only to the skirt and not through the waistband. This is because I have previously had trouble with zippers refusing to close over the thick waistband seam. Instead, I added hook-and-eye closure to the waistband.

Burda 6341 skirt, side back view.

Onneksi kevän lämpimät säät ovat nyt saapuneet Suomeenkin ja kesäistä hametta pääsee saman tien käyttämään. Kaapista sattui löytymään sopivasti keltainen puserokin hameen kaveriksi. Sopivan topin valitsemalla tämä hame soveltuu niin arkeen kuin juhlaankin.

I am happy that the warm weather has finally arrived here in Finland and I thus get to wear my new skirt immediately. As I went through my summer clothes I found this yellow top that I had completely forgotten and which went perfectly with the skirt. With a proper top, this skirt can be easily dressed up or down.

Nauttikaa kevätauringosta ja hauskoja ompeluhetkiä!

Enjoy the spring sunshine and happy sewing!

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d