My sage green Granville Mélilot shirt combo.
My projects,  Sewing,  Suomeksi

The evolution of my Granville-Mélilot shirt combo

Perhaps I should call this shirt “Melville”? I wrote earlier about my Sewaholic Granville and Deer and Doe Mélilot shirt combo. At that time I wanted to combine the rounded collar and the bottom half of the sleeves from Mélilot with the fitted look of the Granville shirt. This time I modified the resulting pattern further.

The old “Melville” was very fitted and this time I wanted something a bit more relaxed. I straightened the waist curves at the side seams and added more room for my hips. I also added about 1 cm to the center front and adjusted the bust darts. I made the shoulders just a few millimetres wider and widened the sleeves at the top to allow my upper arms more room.

The Granville-Mélilot shirt combo from the side.

Instead of a rounded collar I wanted something more classic. Rather than going back to the Granville collar that is a bit too big for my taste I modified the rounded collar pattern. The result is spread more than the classic collar in the Granville shirt and the lines of the collar are still slightly curved to give it softer look.

The skirt tartan and the Liberty sage green tana lawn.

My fabric was super soft Sage green Liberty tana lawn. I really love this fabric. Despite its thinness it is quite opaque and suits perfectly this kind of shirt. I chose the colour to match with the green stripes in my Sandra skirt. The buttons were recycled from an old unusable men’s shirt.

I took this shirt project for a trip back home to visit my parents in the Eastern Finland. I cut the fabric and started sewing. However, I noticed that I had made an error while drafting the collar and the collar came out huge. (Yeah, I added width to the collar as I added width to the centre front without thinking how it would look on me…) Luckily I hadn’t sewed the collar on when I noticed this! I decided to pack the project away and finish it at home.

Yesterday I finally ripped the ends of the collar open and chopped the extra length off which fixed the size problem. With my 1,5 cm seam allowances I didn’t have to change the bodice, but I only sewed the collar on using 1 cm seam allowance.

The Granville Mélilot shirt combo from the back.

As I was too lazy to make a muslin I was quite nervous about how the finished shirt was going to fit after all the changes. Fortunately the collar size was my only big miscalculation and the rest of the shirt fitted quite like I imagined it would.

The shirt and skirt combined.

It makes a nice pair with my Sandra skirt and looks nice either tucked in or worn over the waistband. Since it is soft and not too thick it is particularly nice to wear under a v-neck sweater.

Thank you for visiting my blog and please comment and/or subscribe! Happy sewing!

Katja

first-blossom_small

Och samma på finska…

Ehkäpä tälle paidalle pitäisi antaakin nimeksi Melville? Kirjoitin aiemmin Sewaholic Granville ja Deer and Doe Mélilot kaava-yhdistelmästäni. Tuossa vaiheessa halusin yhdistää Mélilotin pyöristetyn kauluksen ja hihojen alaosan Granvillen istuvuuteen. Tällä kerralla jatkoin tuolla kerralla syntyneen kaavan muokkausta.

Vanha “Melville” oli hyvin tyköistuva ja tällä kerralla halusin jotain hieman rennompaa. Suoristin sivusaumojen vyötärökurvit ja lisäsin lantiolle lisätilaa. Keski-etu sai leveyteen sentin puolelleen. Säädin hieman rintamuotolaskoksia, levensin hartioita muutaman millin ja levensin hihoja yläosastaan antaakseni käsivarren yläosalle lisää tilaa.

Pyöristetyn kauluksen sijaan halusin tällä kertaa jotain klassisempaa. Granvillen alkuperäiseen kaulukseen en kuitenkaan halunnut palata, sillä se oli mielestäni minulle liian iso. Sen sijaan päätin muokata pyöristetyn kauluksen kaavaa. Lopputuloksena on hieman alkuperäistä Granvillen kaulusta leveämmäksi asettuva kaulus, jolle hitusen pyöristetyt linjat antavat pehmeyttä.

The Granville-Mélilot shirt combo from the side back.

Kankaaksi valitsin superpehmeää salvianvihreää Liberty tana lawn -puuvillaa. Tämä kangas on aivan ihanaa. Ohuudestaan huolimatta siitä ei näy liiemmalti läpi ja se soveltuu täydellisesti tällaiseen paitapuseroon. Vihreän värin valitsin sopimaan yhteen Sandra-hameeni vihreisiin raitoihin. Napit kierrätin vanhasta kuluneesta miestenpaidasta.

Otit tämän paitaprojektin mukaan syyslomalle Itä-Suomeen. Siellä leikkasin kankaan ja aloin ommella. Sitten huomasin, että olin tehnyt virheen kauluksen kaavan muokkauksen kanssa ja ompelemastani kauluksesta tuli aivan liian suuri. (Joo, lisäsin muina miehinä kaulukseen saman verran kuin mitä etukappaleen etureunoihin ajattelematta ollenkaan, miltä lopputulos näyttäisi! Hyvä minä…) No onneksi en ollut ehtinyt kiinnittää kaulusta, kun tämän huomasin! Päätin kuitenkin tuossa vaiheessa pakata projektin odottamaan kotiinpaluuta.

Eilen sitten vihdoin purin kauluksen molemmat päädyt ja lyhensin kauluksen järkeviin mittoihin. Onneksi paidan 1,5 cm saumanvarat antoivat sen verran varaa, ettei paidan miehustaan ollut tarpeen tehdä muutoksia, kunhan vain ompelin lyhennetyn kauluksen paikalleen sentin saumanvaroin.

The Granville-Mélilot shirt combo.

Projektin viime metreille asti olin hieman huolissani paidan istuvuudesta, olinhan ollut liian laiska tehdäkseni koeversiota. Kaikeksi onneksi kaulusepisodi osoittautui ainoaksi isommaksi virhelaskelmaksi ja paidasta tuli loppujen lopuksi aivan sellainen, kuin mitä olin alkujaan haikaillut.

Paita sopii mukavasti Sandra-hameen pariksi ja sitä voi pitää joko tungettuna vyötärönauhan alle tai roikkumassa alaosan päällä. Koskapa kangas on mukavan ohutta paita istuu myös kauniisti v-kaula-aukkoisen neulepaidan alle.

Kiitoksia pistäytymisestä blogissani ja muistathan, että voit myös liittyä tilaajaksi! Hauskoja ompeluhetkiä ja mukavaa syksynjatkoa!

Katja

 

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d