Embroidery, Sewing, Suomeksi

Beaded Tilly and the Buttons Coco sweater

By kk-
beaded-tilly-and-the-buttons-coco-sweater

I already made a Tilly and the Buttons Coco dress in the summer. However, I had never tried the top version. When I found this interesting knit sweater fabric I immediately wanted to make a top out of it and I thought that the bateau neckline would look good with this fabric.

Beaded Tilly and the Buttons Coco from the back.

I didn’t have enough fabric for the long sleeves, so I made 3/4 sleeves. Instead of using my coverstitch machine or a double needle for the hems, I decided to serge them and hand stitch the folded hems to make the hems invisible. When the top was ready I felt that it was lacking a bit of something. At first I considered some yarn embroidery but then I found these beads in my jewelry making kit. With some experimentation, I saw how the beading emphasizes the geometric shapes of the fabric and I knew that the beading was the way to go.

Beads

I used normal polyester sewing thread and a needle and started sewing the beads in. It was surprisingly fast. I made small dots with a magic marker to position the beads. The small golden seed beads went around the diamond shapes and the pearly rice beads in the middle of each diamond. Here you can see a close-up on the beading at the front of the sweater.

I beaded the middle of the front bodice and then added a column of beaded diamonds on each sleeve.

Beaded Tilly and the Buttons Coco Sweater

The beading really made this sweater something special that I could wear even to a party. I also learned that it was surprisingly fast to do and I think I will definitely use this method in my future projects, too.

Beaded Tilly and the Buttons Coco Sweater, front view.

I think this became my favourite top!

Share my sewing tips with your sewing friends and subscribe for my blog updates by typing in your email address on the field at the sidebar. I will never ever send you any spam! Thank you for visiting and have a nice day!

 

Katja

 

Helmikirjailtu Coco

Kesällä ompelin Tilly and the Buttonsin Coco-kaavalla raitamekon. En tullut kuitenkaan missään vaiheessa testanneeksi pusero-versiota. Kun sitten eteeni tuli tämä mielenkiintoinen neulekangas, tiesin haluavani tehdä siitä mukavan puseron. Silloin mieleeni muistui Cocon kaava, jonka venepääntien ajattelin sopivan tälle kankaalle.

Kangasta oli juuri ja juuri tarpeeksi, kun leikkasin hihat päällekäin ja lyhensin ne 3/4 mittaan. Sen sijaan, että olisin huolitellut reunat peitetikillä tai ompelukoneen kaksoisneulalla, päädyin huolittelemaan ne saumurilla ja ompelemaan käänteet käsin huomaamattomasti nurjalle.

Kun toppi oli viimein valmis, minusta tuntui, että se tarvitsi vielä jotain piristystä. Ajattelin ensin kirjoa siihen jotakin villalangalla, mutta sitten muistin koruaskartelua varten keräämäni helmivaraston. Pieni kokeilu näytti, kuinka helmet korostivat kauniisti kankaan salmiakki-kuviota ja päädyin siten kokeilemaan helmikirjailua ensimmäistä kertaa elämässä.

Beaded Tilly and the Buttons Coco sweater

Käytin tavallista polyester ompelulankaa ja neulaa ja aloin ommella helmiä paikalleen. Kirjailu oli yllättävän nopeaa, kun helmet olivat näin harvassa. Tein taikatussilla ensin pieniä merkkejä helmien sijoittelua helpottamaan ja ompelin sitten kultaiset lasihelmet salmiakkikuvion reunoille ja helmiäisen väriset riisihelmet kuvioiden keskelle. Puseron etuosan lisäksi lisäsin helmikirjailua myös hieman hihoihin.

Helmikirjailu todella teki tästä puserosta paljon mielenkiintoisemman. Nyt se kelpaa vaikka juhlavaatteeksi. Nyt kun tekniikka tuli tutuksi, uskallan varmasti kokeilla tekniikkaa muihinkin ompeluksiini.

Hauskoja ompeluhetkiä toivottelee,

Katja

Leave A Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: