Sew Over It Penny dress.
My projects,  Sewing

Sew Over It Penny dress

I bought Sew Over It Penny dress pattern already last June but I only made it into a blouse. Now I finally found a perfect fabric for it and decided to test the rest of the pattern.

The fabric

The fabric that I used was lovely floral viscose crepe from Eurokangas that is very hard to handle but that looks lovely. Why it is so difficult? The fabric shifts and stretches and tends to snag to pins and needles. Even though I had sprayed the fabric with starch and used considerable time straightening the fabric, I ended up cutting one side of the collar 3 times. However, now I can be sure that the collar drapes nicely!

Penny collar fails.

Sewing

I had trouble fitting all the pattern pieces on to the fabric and had to take some length out of a skirt piece. (I do this often and usually the skirt stretches in bias direction so much that it doesn’t show in the final garment.) However, when I tried to fasten the skirt to the bodice, I realised that my skirt was huge! A little googling revealed that the original pattern had had a mistake and that you only needed one half-circle skirt piece for the dress.

I, of course, had the original pattern having bought it very soon after it was released and thus had cut two skirt pieces and already sewn them together using French seams! Unpicking seams in this fabric is very difficult and often ends up in snagged threads and damage that is hard to fix. I looked at my beautiful French seams and gave up deciding simply to cut away the French seams. I figured out that the stretchiness of the fabric would compensate the reduced waist line length. Luckily this worked out and I got to use the fabric that I had already cut into skirt pieces.

Otherwise sewing up this dress wasn’t difficult. I found pretty blue and pearl buttons to decorate the front.

The finished dress

Sew Over It Penny dress front view.

I am happy how I managed to pattern match the front bodice. It has separate button bands so I had to cut all the four pieces separately to make sure that the pattern flows through the center front.

Sew Over It Penny dress from the back.

I like the elasticated waist that makes this dress very comfortable to wear. The skirt moves very nicely when walking. In the images I have a small petticoat underneath the dress but it is not really necessary.

Sew Over It Penny dress, side view.

I think this will be one of my favourite dresses this year. It is comfortable, the fabric doesn’t crease much and the dress also looks good with a cardigan, so that I can easily wear it on colder days. Besides, I just noticed I own a perfect pair of earrings to match the dress!

So, if you have a need for an easy vintage style summer frock I can warmly recommend Sew Over It Penny dress!

Happy sewing!

 

Katja

 

 

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

10 Comments

 • Innonanna

  Mä ostin just kanssa Penny-kaavat,mutten ole vielä tulostanut niitä. Olisiko vinkkejä pdf-kaavojen työstöön? En ole aiemmin käyttänyt kuin valmiita paperikaavoja… muutenkin olen melko aloittelija ompeluhommissa. Onkohan Penny liian haastava työ mulle? Jotain näperryksiäni löytyy instassa @innonannantekeleet
  Tosi kaunis kyllä tuo sinun mekkosi! Ihanaa vintage-tyyliä, varsinkin kun tuo kangas on niin super ihana!

  • kk

   Ei pdf-kaavoissa nyt oikeastaan ole mitään vaikeaa. Tarkista, että tulostat ne varmasti oikeassa koossa. Jos asetat printterin asetuksista skaalaukseksi 100 %, niin kaavan pitäisi onnistua. Yleensä noissa kaavoissa on myös jonkinlainen testiruutu, jonka voi tulostaa ensin, jotta voi olla varma koosta. Itse levitän sitten vain printit lattialle ja teippaan arkit yhteen pienillä teipinpalasilla. En vaivaudu yleensä jäljentämään kaavoja vaan leikkaan vain oman kokoni irti. Kätevää on, että netissä on tarjolla varmaan tuhansia erilaisia pdf-kaavoja, eikä mistään tule postikuluja, kun tottuu niitä käyttämään!

   Varmasti osaat tehdä Pennyn. Katselin instagrammistasi, että osaat tehdä tytöllesi herttaisia mekkoja, eikä tämä ole juuri sen kummallisempi. Kuvalliset ohjeet ovat selkeät ja mekko on muutenkin aika vaivaton tehdä. Mulla oli ongelmia lähinnä siinä, että alkuperäisessä versiossa ohjeesta oli painovirhe ja leikkasin hamekankaan tuplana, kun tarvittiin vain yksi kappale. Ja taisi olla, etten löytänyt kohtaa, mihin kauluksen päät pitää kohdistaa. (Jos sun versiossa ei ole tätä tietoa, niin kohdistuspaikka on napituskaitaleen ja miehustan sauman kohta.) Voin kyllä mieluusti auttaa, jos menee sormi suuhun!

  • kk

   Thanl you! I am honored! I did not even know about this award before. However, I do not generally take part in these kind of expanding ”chain letter” type of challenges because they get easily very annoying to the bloggers that deserve awards the most. They get bombed with requests from every possible sources. As every award creates 10 other awards the number of awards expands exponentially. Really, in the ninth round the number of award receivers is 1 000 000 000! I hope you’ll understand.

   • kellycb

    Oh I totally understand! At least I wanted to let you know that I thought of you and your blog to receive such an award! I love the quality of your posts, your makes are just beautiful!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: