1902 Finnish walking skirt
My projects,  Sewing,  Suomeksi

Käsitöitä 1902 walking skirt – hame

As you know, I have spent a lot of time reading Finnish turn of the 20th-century sewing magazines. I have been determined to find something that I could actually make and this 1902 walking skirt pattern from Käsitöitä magazine was something I actually could wear. The skirt was part of the ensemble below but I don’t have the pattern for the bodice as it was not printed on the magazine but delivered as a pre-cut pattern.

Kuten moni teistä tietää, olen selaillut viime aikoina kovasti vanhoja suomalaisia Käsitöitä-lehtiä 1800-1900-lukujen vaihteesta. Olin päättänyt etsiä lehdestä ohjeen, jonka voisin toteuttaa itse. Lopulta päädyin hameeseen, jonka löysin 1902 Käsitöitä lehden ensimmäisestä numerosta. Tämä hame oli osa allaolevaa leninkiä, mutta vain hameen kaava oli helposti saatavilla digitoidussa muodossa.

This skirt pattern had three main parts: the front (on the fold), the side piece and the back. There were no instructions provided, so I had to do a lot of guessing and proceed with trial and error. Luckily I had other magazines with some hints on skirtmaking and I had already made one skirt that was similar in style: The 1898 walking skirt by Truly Victorian. You can download the pattern that I tidied up through the link below:

I found about 2,5 metres of this pretty lightweight Italian wool from the remnant bins of the local fabric shop. I love Italian wools that are soft and not too heavy! at first, I was a bit worried about whether the piece was large enough but finally, I had a lot of fabric left over as I was able to cut some of the skirt pieces upside down. I also saved some fabric as I noticed straight away that the skirt pattern pieces were way too long. Knowing this, I already shortened them a bit before cutting the pattern pieces out.

The magazine illustration from Käsitöitä 1902-1.

Kaava koostui kolmesta palasesta: etukappaleesta (taitteelta), sivukappaleesta ja takakappaleesta. Ohjeita mukana ei tullut, joten projektiin sisältyi paljon arvailua ja yrityksen ja erehdyksen kautta etenemistä kohti lopputulosta. Onneksi minulla oli käytössäni paljon muita lehtiä, joissa oli mukana muutamia vihjeitä hameiden tekoon ja lisäksi olin ommellut aiemmin yhden samantyylisen hameen. Ylläolevan “Download”-linkin kautta voit ladata siistityn version 1902-1 Käsitöitä lehden kaavasta.

Löysin Eurokankaan palalaarista noin 2,5 metriä tätä melko ohutta italialaista pukuvillaa. Nämä italialaiset villat ovat suosikkejani, sillä ne ovat laadukkaita, pehmoisia, eivätkä liian painavia. Olin hieman huolissani kankaan riittävyydestä, mutta lopulta kangasta jäi ylikin, kun pystyin leikkaamaan osan hamekappaleista ylösalaisin. Sitäpaitsi huomasin jo ennen leikkuuta kaavapalasissa olevan paljon ylimääräistä pituutta ja lyhensin siksi niitä jo valmiiksi.

Making it – Ompelu

Preparations – Valmistelut

The pattern on the magazine only had the top parts of the skirt pattern and a diagram showing the actual length of the skirt pieces. I printed out the pattern (it seemed to be in scale) and traced the required pieces adding the right amount of length. I had no-idea whether seam allowances were included. The bodice instructions said that there were generous seam allowances, so I think that the skirt pattern had them, too. However, the corseted Edwardian women had such tiny waists that I thought it safer to add seam allowances. This was the right decision. (For the reference, my waist is about 72 cm or 28 inches. The ideal waist of an Edwardian woman was 22 inches. The Edwardian pattern drafting book I have, has all the examples drawn to a waist circumference of 24 inches.)

Lehden sivuilla oli hamekaavoista vain yläosa ja pituusmitat. Tulostin lehden aukeamat (mittasuhteet näyttivät olevan kunnossa) ja piirsin kaavat kaavapaperille. Saumanvaroista hameen osalta ei sanottu mitään, mutta lehti mainitsi kuitenkin liivin osalta kaavan sisältävän saumanvarat. Kuitenkin, korsettiin pukeutuneilla jugend-ajan naisilla oli niin pienet vyötäröt, että päätin lisätä kaavaan ylimääräiset saumanvarat. Tämä olikin oikea ratkaisu. (Vyötärönympärykseni on 72 cm. Jugend-ajan mittataulukon mukaan rinnanympärystäni tulisi vastata ideaalisesti vyötärönympärys 58 cm!)

Walking skirt seaming detail.

The skirt was cut the usual period way, where the slanted off-grain edges of the skirt pattern pieces were sewn to edges cut on-grain. For this, there was a diagram in the magazine, even though it was a bit unclear. There were no mentions of a waistband or placket construction so I used the same method I had used before and added the placket to the centre back seam.

I decided to do all the machine-sewing using my antique Stoewer sewing machine. It is electric, so it is a bit more modern for the period but I don’t (yet) have a treadle machine. Furthermore, I filmed most of the process and I will be uploading the video on YouTube after I get it edited.

Hame leikattiin aikakaudelle tyypillisellä tavalla, jossa hamekappaleiden viistot sivut yhdistettiin aina lankasuoraan leikattuun sivuun. Vyötärönauhaan tai halkioon ei ollut ohjetta, joten päätin sijoittaa halkion vanhaan tapaani keski-taka-saumaan.

Huvikseni ompelin koko projektin tällä antiikkisella Stoewerillani. Sähköistetty kone on kylläkin aikakaudelle vähän turhan moderni, mutta poljettavaa ompelukonetta en ole (ainakaan vielä) tullut hankkineeksi. Kuvasin myös suurimman osan projektia videolle ja lataan sen YouTubeen, kunhan saan videon käsiteltyä.

My antique Stoewer sewing machine.

Trial and error – Yritys ja erehdys

First, I thought I could do without a lining. Some of my sources suggested that it was fine, period-wise. I felled the seams and added pockets to the seams between the side pieces and the back pieces. Here comes the problem with this kind of a pattern: I didn’t actually know where the seams were supposed to be located! I proceeded anyway and attached the waistband that I supported with quilting cotton underlining. There was still a lot of extra length that I took out.

Unfortunately, the skirt didn’t look good. The fabric stuck to my petticoat and looked uneven and untidy. The front was too big and there wasn’t enough fabric at the back to make proper gathers. I tried correcting the front width by adding pintucks to the side pieces but that didn’t work either. Finally, I realised my mistake: The skirt did not actually have proper side seams but the side piece curved over the whole side-hip area. Moreover, my soft fabric really needed lining for support.

Ajattelin ensin pärjätä ilman vuoria. Huolittelin saumat käsin ja lisäsin taskut sivu- ja takakappaleiden välisiin saumoihin. Valitettavasti tässä tuli vastaan tällaisten vanhojen, niukasti dokumentoitujen kaavojen ongelma: En oikeastaan tiennyt, miten saumat tuli sijoittaa. Etenin kuitenkin ja kiinnitin vyötärönauhan, jonka tuin käsityöpuuvillalla. Lyhensin myös hameen lattiamittaan.

Valitettavasti hame ei näyttänyt hyvältä. Kangas takertui alushameeseen, eikä laskeutunut kunnolla. Hameen etuosa oli liian iso, eikä taakse riittänyt tarpeeksi kangasta luomaan näyttävää volyymia. Yritin ensin korjata etuosan leveyttä hiuslaskoksilla, mutta lopputulos ei miellyttänyt vieläkään. Lopulta hyväksyin tosiasiat: sivusaumoiksi luulemani saumat sijoittuvat oikeasti hameen takapuolelle, lisäksi hameeni tarvitsi tuekseen vuorin.

Lining – Vuori

So, I went and bought Italian shirting cotton to use it as a lining. I ripped off the waistband, the pockets and the pintucks. I sighed as I buried the beautifully felled wool seams under the cotton lining. Luckily, I was able to save the placket and just hand-stitched the edge of the lining to the placket edge. Not everything went as planned, though, as the motor of my antique machine started short-circuiting. Luckily I was able to find a replacement motor online and had to stop my project only for a couple of days!

Menin siis ostamaan sileäpintaista italialaista paitakangasta vuoriksi. Purin vyötärönauhan, hiuslaskokset ja taskut. Huokaisin kyllä vähän peittäessäni kauniisti käsin huolittelemani saumat vuorin taakse! Onnistuin säilyttämään halkion purkamatta ja ompelin vain vuorin halkion reunan päälle. Vuoria ommellessani myös vanhan ompelukoneeni moottori sanoi itsensä irti ja jouduin pitämään taukoa odotellessani varaosia. Onneksi sopiva moottori löytyi melko läheltä.

The skirt placket detail.

Now, with the lining, the gathers looked much better. I started the gathers about 8 cm from the seam between the side and back pieces and gathered to fit my waistband.

Vuorikankaan kanssa takaosan poimutus näytti paljon paremmalta. Aloitin poimutuksen noin 8 cm sivu- ja takakappaleiden välisestä saumasta ja rypytin takakappaleen vyötärönauhan mittaan.

The walking skirt lining.

Hemming – Helmapäärme

After letting the skirt to hang a bit, I sewed the lining to the walking skirt at the hem. I then cut 14 cm wide bias-strip of beige wool and used it to finish the hem. I sewed it first to the right side, flipped it over to the inside and then carefully slip-stitched the (folded and pressed) remaining edge to the lining inside.

Riiputettuani hametta jonkin aikaa harsin vuorin ja helman yhteen. Leikkasin sitten villakankaasta 14 cm leveän vinokaitaleen, jonka ompelin ensin hameen oikealle puolelle ja käänsin sitten nurjalle. Tämän jälkeen ompelin kaitaleen reunan pelkästään vuorikankaaseen niin, että sauma ei näkynyt oikealle puolelle.

Finishing the hem of my walking skirt.

Then it was time to add some decoration. I added this nice braid that I found at the Recycling centre after first going through all the fabric and haberdashery shops in vain trying to find a braid that would match the skirt fabric. (Note to myself: Always start with the Recycling centre!) The braid position is 40 cm from the hem, in case you want to do something similar. I also added a hem-braid. To be honest, the trim I used for the hem was some kind of knit edging but it matched the skirt colour and was the closest thing to a hem braid I could find.

What else? The skirt has a hook and eye closure at the back. I also added two little sew-on snaps to the placket. This was something that was recommended in one of the Käsitöitä-magazines.

Viimeiseksi hame sai vähän koristusta. Lisäsin 40 cm päähän hameen alareunasta nauhan, jonka poimin Kierrätyskeskuksesta. (Tätä ennen olin kiertänyt kaikki paikalliset ompelutarvikekaupat löytämättä yhtään sopivanväristä nauhaa!) Lisäsin myös helman alareunaan kaitaleen, joka suojaa helman reunaa kulumiselta. Halkion yläreunaan taakse laitoin hakasen ja halkion puoliväliin pari ommeltavaa nepparia.

The finished walking skirt – Valmis hame

Here is the finished walking skirt. I really like how it turned out and I don’t regret taking my time making it.

Tässäpä on hame valmiina. Tästä tuli mielestäni oikein kiva enkä kadu aikaa, joka sen tekemiseen kului.

The finished 1902 walking skirt from the side view.

Here is the back with all the gathers:

Tässä kuvassa alla näkyy takakappaleen kaunis poimutus:

The walking skirt from the back.

I wear the walking skirt with a cotton petticoat and a small bustle pad, both that I made a little while ago. I still miss the pockets I had to rip out but at least I can use my chatelaine to carry some little things.

Hameen alle puin puuvillaisen alushameen ja pienen turnyyrin, jotka molemmat tein viime vuoden puolella. Hieman haikeana muistelen pois ratkomiani taskuja, mutta ainakin voin kuljettaa jotain pikkutavaraa vyöllisissäni.

Another side view.

And if you are interested in my lace shirtwaist, I wrote about it here.

Myös pitsipuseron tein vähän aikaa sitten.

The walking skirt from the front.

I still have some fabric left over so I think I will make a vest to suit my walking skirt.

I hope you liked this project. Thank you for reading and do subscribe and share this post with your sewing friends! Happy sewing!

Kangasta jäi vielä hieman yli, joten luulen, että teen siitä liivin, jota voin käyttää hameen kanssa.

Kiitos, kun pistäydyt blogissani ja liity ihmeessä blogin tilaajien joukkoon, jos et halua missata tulevia postauksia. Hauskoja ompeluhetkiä!

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d