Ottobre design 4/2017 9. Black Rabbit turtleneck.
My projects,  Patternreview,  Sewing,  Suomeksi

Ottobre design 4/2017 9. Black Rabbit turtleneck

This yellow ribbed jersey was an impulse buy when I went to visit Kangaskapina in Helsinki. It was just perfect for a turtleneck and luckily a good pattern was available on the autumn issue of Ottobre design. Ottobre 4/2017 9. Black Rabbit is a modern loose fitted turtleneck. The collar and the cuffs were cut of single fabric and edges were finished with rolled hems that were made with a serger.

Ottobre design 4/2017 9. Black Rabbit turtleneck.

The sizes range from 92 to 128 cm. I made the size 120 cm that fitted well for my daughter, S.

This was such an easy make so it didn’t take much time. However, I followed the instructions for once and besides making the nice rolled hems I also cover stitched the cuff and the collar seams as instructed.

Ottobre design 4/2017 9. Black Rabbit turtleneck.

I like this pattern a lot. The rolled hem gives a nice lettuce-effect for the edges and it looks cute.

S thinks that the turtleneck has a nice colour and that it feels nice. The size fits and it is warm. The collar keeps the cold away when playing outside. She can wear it as well with trousers as with skirts and she says that people had given her positive comments on it. I love how she can appreciate my effort and she really likes wearing handmade clothes. Direct translation of her words: “It is veeeeeeeeery niiiice and super-duper cool”.

Thank you for visiting and see you soon! Happy sewing!

Katja


Tämä keltainen ribbi-trikoo oli heräteostos käydessäni Helsingin uudessa Kangaskapinan putiikissa. Se sopi täydellisesti poolopaitaan ja hyvällä tuurilla kaava löytyikin syksyn Ottobren lehdestä. Ottobre design 4/2017 9. Black Rabbit on modernin oloinen väljähkö poolopaita. Tavallisuudesta poiketen sekä kaulus ja hihansuut on kaavassa tehty yksinkertaisesta ribbitrikoosta ja reunat on viimeistelty saumurin rullapäärmeellä.

Kaavan koot sijoittuivat välille 92 – 128 cm. Tyttärelleni tein mittataulukon perusteella koon 120 cm, joka istui oikein mainiosti.

Ottobre design 4/2017 9. Black Rabbit turtleneck.

Helpon mallin ompeluun ei mennyt paljon aikaa. Päädyin kuitenkin kerrankin noudattamaan tarkasti ohjeita ja rullapäärmeiden lisäksi tasosaumasin kauluksen ja hihojen saumat.

Tykkään lopputuloksesta kovasti. Rullapäärme saa reunat aaltoilemaan kivasti ja lopputulos näyttää söpöltä.

S:n mielestä poolo on kivanvärinen ja tuntuu mukavalta. Koko istuu ja paita on lämmin. Poolokaulus pitää kylmän poissa ulkoleikeissä. Paita sopii niin housujen kuin hameiden kanssa käytettäväksi ja muut ihmiset ovat kehuneet paitaa koulussa. Pidän kovasti sitä, että S osaa arvostaa sitä vaivaa, jota käytän hänen vaatteisiinsa ja että hän myös käyttää niitä mielellään. Hänen sanojensa mukaan: “Se on tooooooosi kiiiiva ja hyper-kyber ihana!”.

Kiitos käynnistä ja nähdään pian uudelleen! Hauskoja ompeluhetkiä!

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: