Sewing,  Suomeksi,  Tutorials

10 Sewing Tricks That You Didn’t Know

Some sewing tricks that make your life easier are never mentioned in any sewing book. They aren’t necessary expensive or require anything that you don’t already have in your closet. Here is my collection of 10 sewing tricks that I have found very useful:

1. Top-stitching using two threads

more_trenchcoat_details-9

Top-stitching thread isn’t available in all colours and some sewing machines have trouble dealing with thick top-stitching thread. There is, however, an easy alternative. Take two spools of thread and thread your machine treating the two threads as one.

2. Wonder tape

Wonder tape is double sided tape that disappears with water. It is a useful tool when you cannot use pins or when pins are not enough. Try using wonder tape, when fastening a zipper for instance. The tape keeps the zipper in place and makes pattern matching over the zipper much easier.

3. Edge stitching foot

Edge stitching.
Edge stitching foot makes edge stitching and under stitching easy. The plate in the edge stitching foot keeps the needle position always at the same distance from the edge and your stitches look professionally made!

4. Easy hemming for the circle skirts

For this I have two tricks. The easiest trick involves a serger and I recommended it at my Sandra skirt tutorial. After evening out the hem, serge the hem around. Then use your edge stitching foot (see above) and stitch the hem after folding it at the edge of the serger stitch.

 

The other way to make hemming easier is sew at first a straight stitch line around the hem, about 7 mm from the edge. Only after that, turn the hem twice and use a lot of pins to hold the hem. You’ll notice that the stitched line makes it much easier to turn the hem!

5. Fray check

Sewing trick: Fray check.

Fray check is pretty new thing for me too. It is invisible glue-like substance that you can use to seal the fabric edges from fraying. I use it for buttonholes, welt pockets and super-fraying fabrics. I have heard that it is super useful for people making doll’s clothes with their tiny seams and seam allowances.

6. Sewing a button using a sewing machine

 

This is the way I usually sew the buttons on. It is super quick and works. For this sewing trick, switch to zigzag stitch and lower the feed dogs so that your work doesn’t move. Insert your work and place the button under the presser foot. I use a special foot that grabs the button a bit better but you can use a regular one, too.

Zigzag about 16 stitches and remove your work. Knot the bobbin threads underneath. Use a needle to pull the top threads under the button, twist one of the threads a couple of times around the button and tie the threads in a knot. Cut the threads and you are ready!

7. Starching slippery fabrics

Slippery fabric sewing trick.

Do you have slippery viscose or polyester that is hard to handle because it moves when you are trying to straighten the grain line or cut it. If your fabric is washable just use spray starch to make the fabric easier to handle. When you are finished with your sewing, wash the starch away!

8. Paper qlue

Sewing trick: paper glue.

When my son was a baby I sewed cloth diapers/nappies for him. The easiest diapers were diaper shaped pockets with a polyurethane coated fabric on the outside and bamboo viscose stretchy terry on the inside. Sounds simple? It is not, since the stretchy terry – well – stretches. You can’t use many pins either or the diaper would leak like a sieve. Some experienced diaper-makers gave me this tip. You can use water soluble paper glue to glue the pieces together. The glue washes away in the first wash and the sewing is so much easier! Try using the paper glue also to hold the patch pockets in place!

9. Double needle and only one spool of thread

Using a bobbing as a second spool.

The problem is common. You want to use double needle to finish the hem of your t-shirt but you only have one spool of right coloured thread. What you can do, is to take the bobbin and use it as the second spool. You can use a bobbin with another colour or thread a second bobbin to take care of the bobbin thread.

1o. How to finish the seam with an invisible zipper

Finishing the seam under the zipper.

You know the problem, again: The pattern just orders you to sew the seam under the invisible zipper and you end up ripping the seam several times because the fabric bunches up or makes wrinkles or extra folds at the point where the zipper ends and the seam begins. The next time fold the zipper end to the side and place a pin right next to the zipper (see the picture above). Then use your zipper foot and move the needle all the way to to right. Sew as close to the pin as you can. Make a few back stitches to start with and then continue down. After an inch or two below the zipper end you can switch to a normal presser foot to make a neater seam.

 

These were my 10 sewing tricks and tips. How many did you already know? Tell me in comments!

Thank you for visiting my blog and don’t for get to subscribe to get notified on the future posts! Happy sewing!

 

Katja

first-blossom_small

Joitakin kätevimmistä ompelukonsteista ei mainita missään oppikirjassa. Nämä kikat eivät välttämättä ole kalliita tai vaadi mitään erikoisia välineitä, joita kotoa ei jo löytyisi. Tässäpä minun 10 konstiani, jotka olen käytännössä havainnut hyvin käteviksi:

1. Päällitikkaukset kahdella ompelulangalla

Trenssin tikkaukset.

Nyt ei puhuta kaksoisneulasta! Päällitikkauksiin myydään erikseen tikkauslankaa, mutta sitä ei ole saatavilla kaikissa väreissä ja jotkut ompelukoneet eivät aina sillä ompeluun sovellu. On kuitenkin olemassa helppo vaihtoehto. Ota kaksi samanväristä lankarullaa ja langoita ompelukone käyttäen molempia lankoja yhdessä. Lopputuloksesta tulee siisti.

2. Wonder tape eli ihmeteippi

Ihmeteippi on kaksipuolista vedessä katoavaa teippiä. Se on hyödyllinen apuväline silloin, kun nuppineuloja ei voi käyttää, tai kun nuppineulat stabiloi työtä tarpeeksi. Ihmeteippi auttaa esimerkiksi vetoketjun ompelussa. Teippi pitää vetoketjun paikallaan ja kankaan kuvioidenkin kohdistus vetoketjun molemmin puolin onnistuu paljon helpommin!

3. Reunatikkausjalka

Reunatikkausjalka.

Reunatikkausjalka jota ainakin Berninalla myös piilo-ommeljalaksi kutsutaan tekee reunatikkauksista ja saumojen päällitikkauksista helppoa. Paininjalan keskellä oleva levy pitää neulan vakioetäisyydellä kankaan reunasta ja ompeleesi näyttävät ammattilaisen tekemiltä!

4. Kellohelman päärmäys

Tähän työvaiheeseen minulla on kaksikin konstia. Helpoimpaan tarvitaan saumuri ja käytinkin sitä muun muassa Sandra-hameessani. Helman tasauksen jälkeen saumuroi koko helma ympäriinsä. Vaihda sitten ompelukoneeseen ja ota käyttöön reunatikkausjalka (ks. yllä). Käännä helma saumuriompeletta myöten ja ompele kapea päärme reunaan. Tämä onnistuu vaikka yhdellä kädellä, eikä edes nuppineuloja tarvita siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi!

 

Toinen tapa helpottaa kellohelman kääntämistä on ommella ensin suora ommel hameen reunaan noin paininjalan (7 mm) etäisyydeltä. Tämän jälkeen käännetään helma normaalisti ja helma nuppineulataan huolella. Huomaat, että ensimmäinen suoraommel helpottaa suuresti käänteen tekemistä!

5. Fray check

Fray check

Fray check on aika uusi tuote minullekin. Se on näkymättömäksi kuivuvaa liimamaista ainetta, jota levitetään kankaan reunaan purkautumista estämään. Käytän itse sitä napinläpiin, kaitaletaskuihin ja superliestyviin kankaisiin. Olen kuullut että sitä käyttävät nukenvaatteiden tekijät pienten saumojen ja niiden vielä pienempien saumanvarojen kanssa.

6. Napin ompelu ompelukoneella

 

Tämä on se tapa, jolla useimmiten ompelen nappini. Konsti on supernopea ja toimii. Vaihda koneeseesi siksak-ommel ja laske syöttäjän hampaat alas, jotta työsi pysyy paikallaan. Laita työsi nappeineen paininjalan alle. Itse käytän geneeristä paininjalkaa, joka tarraa nappiin paremmin, mutta olen myös käyttänyt aivan tavallista peruspaininjalkaa.

Ompele noin 16 pistoa ja poista työ jättäen pitkät langanpätkät. Solmi alalangat solmulle ja katkaise ne. Käytä esimerkiksi neulaa vetääksesi ylälanganpäät napin alle. Pyöräytä langat muutaman kerran napin ympäri ja sido ne sitten tipakasti solmuun. Katkaise langat ja valmista tuli! Vielä ei ole tällä tekniikalla ompelemista napeistani yksikään irronnut.

7. Liukkaiden kankaiden tärkkäys

shiny-668054_1280.jpg

Onko sinulla liukasta viskoosi- tai polyesterikangasta, jota on vaikea käsitellä, kun se siirtyilee ympäriinsä yrittäessäsi suoristaa tai leikata sitä. Jos kankaasi on vesipesun kestävää, kokeile ruiskuttaa sillä suihkutettavaa tärkkiä. Tärkki tekee kankaasta helpommin käsiteltävän ja se on helppo pestä pois, kun ompelutyö on valmis.

8. Paperiliima

Ompelukikka: paperiliima

Kun poikani oli vauva, ompelin hänelle kestovaippoja. Helpoimmat versiot olivat taskuvaippoja, joissa oli poly-uretaani-pinnoitettu kangas ulkopuolella ja bambujoustofrotee sisällä. Yksinkertaista, eikö totta? No, ei oikeastaan, sillä bambujoustofrotee on nimensä mukaisesti joustavaa. Nuppineulojakaan ei voi paljon käyttää tai vaippa vuotaisi siivilän lailla. Jotkut kokeneet vaippaompelijat antoivat minulle tämän vinkin. Vesiliukoista paperiliimaa voi käyttää liimaamaan ommeltavat kappaleet toisiinsa. Paperiliima peseytyy pois ensimmäisessä pesussa ja liimatun sauman ompelu on lastenleikkiä. Myöhemmin olen käyttänyt paperiliimaa mm. paikkataskujen väliaikaiseen kiinnittämiseen.

9. Double needle and only one spool of thread

Puola toisena neulalankana.

Yleinen ongelma: Haluat käyttää kaksoisneulaa t-paitasi helman viimeistelyyn, mutta sinulla on vain oikeaa väri vain yksi lankarulla. Mitä voit tehdä, on ottaa puola ja käyttää sitä kakkoslankana. Alalangaksi käy jokin toinen väri tai mikset voisi puolata toista puolaa samanvärisellä langalla!

1o. Sauma piilovetoketjun alla

Sauma piilovetoketjun alapuolella.

Taas on kyseessä tuttu ongelma: Ompeluohje vain käskee ompelemaan piilovetoketjun alapuolisen sauman ja sinä päädyt purkamaan ja ompelemaan saumaa uudelleen ja uudelleen, kun kangas vetoketjun juuressa vetää sinne sun tänne tai muodostaa ikäviä laskoksia. Ensi kerralla käännä piilovetoketjun pää sivuun ja laita nuppineula aivan vetoketjun hampaiden juureen (tarkista molemmat puolet!) Vaihda sitten vetoketjupaininjalkaan ja säädä neula ääriasentoon oikealle. Tarkoituksena on ommella niin läheltä nuppineulaa kuin mahdollista. Aloita muutamalla edestakaistikillä ja jatka alaspäin. Muutaman sentin vetoketjun alapuolella voit vaihtaa tavalliseen paininjalkaan, jolla mielestäni saumasta tulee kauniimpi.

Tässä olivat 10 ompelukonstiani. Kuinka moni kikka oli sinulle ennestään tuttu? Kommentoi alla!

Kiitos käynnistä ja tervetuloa blogiini uudelleen. Muistathan, että voit myös liittyä blogin tilaajiin saadaksesi muistutuksen aina uuden postauksen ilmestyessä! Hauskoja ompeluhetkiä!

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: