My projects,  Patternreview,  Sewing,  Suomeksi

Sew Over It Betty dress

I have had both the Sew Over It Betty dress pattern and the fabric already since June, when I brought them back home from London. Now I wanted something easy to make and this was just perfect for me.

Betty is a vintage inspired sleeveless dress with a bateau neckline that forms into a v-neckline at the back. The skirt is a wide circle skirt. Betty has darts at the bodice and it closes with a center back zipper. The sizes range from UK 8 to 20. I chose to make my usual size 10 and it fitted well without any adjustments.

Sew Over It Betty dress, front view.

This dress is very easy and fast to make. I did not read the instructions since I have my own way of sewing this kind of dresses. I do not like the method where the shoulder seams are sewn only after the facing has been sewn to the neckline and the armholes. I like the “burrito method” which allows me to sew the shoulder seams first and still sew all the edges with the machine. (If you sew the zipper on only after the facings are done, you could also turn the bodice around through the shoulders. I sewed the top of the zipper on before the facings so I couldn’t do this anymore.)

How is this done? Like I said, sew the shoulder seams from both the bodice and the facings. Then sew the neckline. You can understitch the neckline if you so wish. Then lay your bodice open with the facing on top. Start rolling a tight “burrito” from one armhole toward the other. When you reach the other armhole roll the facing at that end around the burrito and pin it to the corresponding armhole. Sew the armhole. Trim and clip the seam allowances. Pull the “burrito” roll open – It will come out! – and repeat the whole process at the other armhole. The papercut collective has a very nice illustrated tutorial of this, if my explanation seems unclear.

Sew Over It Betty, back view.

I really like the look for this dress. The neckline gives character for this dress and it has a lot of hacking potential. I am afraid that I am not going to wear it much this winter but it will be waiting for me in the spring. I could wear it with a cardigan but I think I need more layers than that on your normal Finnish winter day. However, Lisa at Sew Over It has published an add-on pack with more neckline options and sleeves. After seeing the fit of this dress I am very tempted to try the sleeved version.

Thank you for visiting! If you like this post, share it with your sewing friends! Happy sewing!

 

Katja

Sew Over It Betty -mekko

Tämä projekti on ollut todo-listallani jo kesäkuusta asti, jolloin hankin niin kankaan kuin kaavankin suoraan Lontoosta. Nyt teki mieleni ommella jotain nopeaa ja mukavaa ja päädyin vihdoin ja viimein tämänkin projektin pariin.

Betty on vintage-henkinen hihaton mekko, jossa on leveä kellohame. Yläosa saa muotoa muotolaskoksista ja kaula-aukko on edestä venepääntie, joka laskeutuu taakse veen muotoisena. Takasaumassa on piilovetoketju.

Kokoja tässä kaavassa on UK 8-20, mikä vastaa noin suomalaisia kokoja 34 – 46. Itse tein koon 10, joka istuikin ilman mitään muutoksia.

En vaivautunut tavailemaan ompeluohjeita, sillä tämä mekko on todella simppeli ommella. Lisäksi minulla on omasta mielestäni parempi tapa ommella alavaroin huoliteltu yläosa, kuin mitä ohjeessa käytettiin. Ohjeessa olkasaumat ommeltiin viimeiseksi, vasta sitten, kun alavarat ovat paikoillaan. Tämä johtaa pakostakin käsinompeluun. Itse tykkään niin kutsutusta “burrito”-menetelmästä, jossa olkasaumat ommellaan ensin. (Tässä tosin olisi mahdollista kääntää miehusta oikeinpäin myös olkien kautta, mutta itse ompelin vetoketjun yläosastaan paikoilleen jo ennen alavaroja, joten en voinut enää tehdä niin.) Jos haluat itse kokeilla burrito-menetelmää, niin Papercut Collectivelta löytyy mukava kuvitettu ohje.

Sew Over It Betty dress

Tykkään lopputuloksesta todella paljon. Hauska pääntie tekee ilmettä yksinkertaiseen perusmekkoon, jossa on aika paljon mahdollisuuksia erilaiseen muunteluun. Lisäksi Sew Over It:n sivuilta löytyy pdf-muotoinen lisäkaavapaketti, jossa on tarjolla pari uutta pääntie-vaihtoehtoa ja – mikä parasta – hihat. Tämä hihaton versio jää todennäköisesti tällaisella vilukissalla odottamaan kevättä, mutta houkutus hankkia hihakaava on kyllä suuri, nyt kun mekko on testattu ja todettu toimivaksi.

Kiitos käynnistä ja nähdään pian uudelleen. Hauskoja ompeluhetkiä!

 

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: