Tytön talvinen juhlamekko. Sponsored by Eurokangas.
Affiliates,  My projects,  Sewing,  Suomeksi

Suloisena juhlakauteen uudessa juhlamekossa

Talven juhlakauden koittaessa jokainen tyttö tarvitsee juhlavan mekon. Eurokangas lahjoitti minulle ystävällisesti kankaita ja ompelumateriaaleja, jotka S:n kanssa pääsimme valitsemaan Sellon myymälästä. Yhteisymmärryksessä päädyimme tähän ihanaan Tummanpuna-mustaan jacquardiin.  Verkkokaupan sivuilla tämä kangas on luokiteltu verhokankaiksi, mutta onneksemme se oli Sellon myymälässä sijoitettu vaatetuskankaitten joukkoon, muuten emme sitä ehkä olisi huomanneet. (Luonnossa väri on enemmän viininpunainen, kuin alla olevassa kuvassa.)

Saman valmistajan jacquardia oli saatavana paitsi koukeroisilla barokki-kuvioilla, myös raidallisena, mikä houkutti tietysti kokeilemaan kankaiden yhdistämistä.

Molempien kankaiden nurjalla puolella värit kulkivat päinvastoin ja molempia puolia pystyi käyttämään yhtä lailla vaatteen näkyvällä puolella. Suurikokoiset kuviot tekivät mahdolliseksi kaikenlaisen kuvioilla leikkimisen:

 

Lähdin muokkaamaan vanhaa mekkokaavaani hieman talvisemmaksi. Ensimmäiseksi päätin vuorittaa koko mekon mustalla Venezia-vuorilla, jotta siitä tulisi päällä miellyttävämpi. Varsinaisessa mekkokaavassa siirsin helman kiinnityskohtaa hieman ylöspäin ja pidensin vastaavasti helmaa. Raidallinen kangas suorastaan kutsui jonkinlaista laskostusta. Hetken helmakankaalla leikiteltyäni silitin helman yläreunasta parin sentin taitteen nurjalle ja aloin taitella siitä lautalaskoksia raitakuvion mukaan. Laskostuksen yläreuna näytti kivalta ja päätin jättää sen näkyviin.

Lyhennetty miehusta oli takaa juuri sopivan mittainen koristeltavaksi kaunilla vetoketjulla. Tämä Eurokankaan kullanvärinen 40 cm pitkä vetoketju on kuin koru. Pienen säätämisen jälkeen sain jopa kuviot kohdistumaan symmetrisesti ketjun molemmin puolin!

Tytön juhlamekko takaa.

Ompelin helman laskokset ensin ja kiinnitin vasta sen jälkeen helman vuoritettuun miehustaan. Kiinnityssauma jäi luonnollisesti näkyviin, mutta sen peitin kapealla samettinauhalla, jonka tikkasin varovasti molemmista reunoistaan paikalleen. Helman alareunan huolittelin vinonauhan avulla sillä näin sain säästettyä hieman kangasta, kun pelkäsin helmasta tulevan liian lyhyen. Loppujen lopuksi helma on minusta juuri passeli. Pidempänä se saattaisi näyttää raskaalta ja lyhyempänä alle tarvittaisiin trikoot.

Talvella on mukava, jos käsivarret saa tarvittaessa peittoon. Mekon kankaista jäi sen verran jämäpaloja, jotta taitavalla kappaleiden sijoittelulla niistä sai vielä juuri ja juuri rakennettua boleron. Varmuuden vuoksi ompelin ensin halvasta kankaasta koekappaleen, sillä en ole aiemmin suunnitellut hihallisia vaatteita lapsille. Hyvä olikin, sillä peruskaavassa hiha on todella leveä ja siitä sai ottaa monta senttiä leveyttä pois.

Tällä kertaa käänsin barokki-kuvioisesta kankaasta toisen puolen päälle päin.

Alla olevassa kuvassa bolero näkyy takaa. Olin todella tyytyväinen, että sain kuin sainkin kuviot keskitettyä, vaikka jouduin tinkimään jopa saumanvarojen leveydestä.Bolero takaa

Vielä viimeisetkin kankaan ja nauhan rippeet tulivat hyötykäyttöön, kun askartelin niistä mekkoon sopivan hiuskoristeen. Lisäksi siihen tarvittiin pieni pala kaapin kätköistä löytynyttä tylliä ja hiusklipsi-pohja. Valokuvaa varten letitin S:n pitkät hiukset kolmelle letille ja kieputtelin letit sitten nutturaksi.

Hiuskoriste, hairclip.Viimeiseksi mainittakoon, että luovuuden puuskassa innostuimme myös S:n kanssa koruaskartelusta pitkästä aikaa. Koskapa varastostani sattui löytymään sekä tumman punaisia että mustia kivihelmiä, sai tyttö kaiken kukkuraksi vielä asuun sopivat itsetehdyt korvakorut:

Nyt riittää sitten vain heittää takki niskaan ja suunnata kohti Itsenäisyyspäivän tanssiaisia ja joulujuhlia!

Kiitoksia Eurokankaalle materiaalien tarjoamisesta ja kiitos sinulle pistäytymisestä blogissani.

Hauskoja ompeluhetkiä!

 

 

Katja

Towards the party season in a lovely dress

Now that the winter party season is almost here, every girl needs an occasion dress. Eurokangas fabric store presented me with some fabrics and other materials that we got to choose together with my daughter S. We quickly agreed on this gorgeous wine red and black jacquard. The online store page classifies this fabric as a curtain fabric but luckily the nearest fabric store had put this fabric among the dress fabrics – otherwise we wouldn’t have necessarily spotted it. (Btw. In nature the colour is darker than in the sample images.)

The same manufacturer made not only baroque style jacquard but also stripy jacquard which immediately tempted me to try to combine them. The wrong side of the fabrics was similar to the right side but with the opposite colours which added even more options for a designer. The big pattern made it possible to play with the placement.

I started to modify the old dress pattern that I had made to make it more wintery. At first I decided to completely line the dress with black Venezia-lining, to make it more warm and comfortable. As far as the pattern adjustments go, I made the bodice a bit shorter and added some length to the skirt. The stripy fabric almost cried to be used for pleats. After playing with the fabric a bit, I ended up ironing a fold of about one inch from the top of the skirt pieces down to the wrong side. Then I started folding boxed pleats following the stripe pattern. The upper edge of the pleating looked so pretty that I decided to leave it visible.

S's party dress from the back.

Now that I had shortened the bodice the back of had the perfect length for some zipper fun. The black and gold 40 cm zipper I also got from Eurokangas ads some edgy bling. With some careful pinning I managed to match the pattern across the zipper!

I sewed the pleats in the hem first and fastened the hem to the lined bodice only after that. The fastening seam was showing but I hid it under a narrow velvet ribbon that I carefully topstitched on from the both edges. I used satin bias binding to finish up the bottom hem to save as much of the skirt length as possible. I was afraid of the dress being too short but finally I am very happy with the  length. If it were longer, it might look too heavy and if it were any shorter, the dress would need leggings to be worn with it.

The party dress from the front, with the matching bolero.

In the winter it is nice to be able to cover your arms. I had enough scraps left over that with some clever pattern piece placement I was just able to construct a matching bolero. To be sure I made a toile out of cheap cotton because I’ve never drafted sleeved patterns for children. That turned out to be a good thing, since the sloper that I use had a really wide sleeve that I had to narrow down quite a lot.

This time I turned the baroque fabric the other way around. I was happy that I was able to center the pattern at the bolero back even if that meant using narrower seam allowance than I would normally use.

The hair bow.

Even the last bits of the fabric and the ribbon were put to good use, when I made a matching hair bow. I only added some tulle I found in my stash and a hair-clip base. For the photo shoot I braided S’s long hair into three braids that I twisted into a bun.

At last but not least, in a bout of creativity we got into some jewellery making with S. As there were some dark red and black stone beads I couldn’t resist making them into a pair of earrings that match the dress I had just finished:

Now my daughter only needs to throw her coat into her shoulders and head towards the Independence Day Ball and Christmas parties!

I thank Eurokangas for providing the materials! Happy sewing!

 

Katja

 

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: