Affiliates,  My projects,  Patternreview,  Sewing,  Suomeksi

Green jacquard party skirt with Burda young 6650

I feel like I’m in a fairytale with this gorgeous jacquard skirt! I am collaborating with the people from myfabrics.co.uk who showed me the new looks made using Marble Lake fabrics. (To threat my readers, myfabrics.co.uk offers 10£ off on orders above 60£. The code “DREAM2017” is valid until the 31st Dec. 2017). I fell in love with this amazing Marble Lake look using Burda young 6650 skirt pattern:

Marble Lake Romantic City Girl Look. Image from myfabrics.co.uk.

I chose this lovely green jacquard fabric by Marble Lake with a leaf pattern that they kindly sent me with this Burda young 6650 pattern. The same fabric comes also in beautiful shades of blue and red:

This pattern is a skirt with two different lengths: one that is knee-length and the other one that is a midi skirt. It has a lot of volume due to the boxed pleats and a waistband that sits at the natural waist. The skirt closes with an invisible zipper at the center back and it has pockets hidden in the side seams.

I think that this pattern is suitable for many different fabrics. It would look good made with cotton satin fabric or with delicate chiffon, with lining added. The jacquard fabric elevates this simple pattern to new heights. The fabric is quite stiff but instead of looking heavy, the fabric gives the skirt extra volume.

Burda young 6650 skirt in collaboration with myfabrics.co.uk. Back view.

 

The pattern comes in sizes EUR 34 to 44 (US 8 to 18). Choose the size based on your waist circumference and the skirt fits. I went for the size 38 which is bigger than my normal size but the skirt fitted well. (Well, my waist is proportionally bigger than my bust or my hips, so it is natural that this kind of pattern needs a bigger size, too.) Since my legs are short, I did not add seam allowance to the hem. I made a slight blunder with placing the pattern onto the fabric. Did you notice it? Only after cutting the pieces, I realised I did not cut my front piece on fold! Luckily the error is something that probably no-one notices.

This pattern takes quite a lot of fabric. I was sent 4 m and I used it all. After cutting the fabric I serged all the edges to stop the jacquard from fraying which made my life much easier! The pattern is very easy and quick to sew. I had a bit problems closing the zipper over the seam at the waistband, though, so I ended up shortening the zipper and adding a hook and eye to the waistband. This was probably because the multiple seam allowances with thick fabric were a bit too much for an invisible zipper.

Burda young 6650 skirt with Marble Lake jacquard Boom Boom Blossom. In collaboration with myfabrics.co.uk.

I can warmly recommend both the pattern and the fabric. Beautiful green fabrics are often hard to find which is a pity since I particularly like this shade of green. I will definitely use this pattern a lot, since I love skirts with a lot of volume. The midi length looks super classy with high heels. To wear the skirt without heels I would choose the knee-length so that my feet wouldn’t look short.

Now I am ready for the winter party season!

Thank you for visiting and if you like my posts, do share them with your sewing friends on social media! (What did you think of my wacky images?)

Happy sewing!

 

Katja

Vihreä jacquard juhlahame Burda young 6650 -kaavalla

Tässä hameessa tunnen olevani kuin Liisa Ihmemaassa! Tällä kertaa teen yhteistyötä myfabrics.co.uk -kaupan kanssa, joka suomalaisille on paremmin tuttu nimellä kankaita.com. Myfabricsin väki näytti minulle Marble Laken kankaista ommeltuja uusia lookkeja ja tämä jacquard-kankainen hame vei heti sydämeni. (Lukijakuntaani hemmotellakseen myfabrics.co.uk tarjoaa 10£ (n. 11 €) alennuksen yli 60£ ostoksista koodilla “DREAM2017”. Koodi on voimassa vuoden loppuun asti. Teknisistä syistä koodi toimii vain englanninkielisessä kaupassa, mutta kankaita.comin käyttäjille tiedoksi, että kankaat tulevat joka tapauksessa samasta paikasta samassa ajassa.)

Kankaaksi valitsin tämän upean vihreän Marble Laken jacquardin, jonka myfabricsin väki lähetti minulle ystävällisesti testattavaksi Burda young 6650 -kaavan kera.

Tämä hameen kaava sisältää kaksi eri-pituista mallia: toisen polvipituisena ja toisen, joka ulottuu midi-mitassa puolipohkeeseen. Leveät lautalaskokset tuovat hameeseen runsautta ja vyötärönauha asettuu vyötärön kohtaan. Takana hameessa on piilovetoketju ja sivuilla sivusaumoihin piilotetut taskut.

Burda young 6650 skirt with Marble Lake jacquard Boom Boom Blossom. In collaboration with myfabrics.co.uk.

Tämän tyylinen hame sopii monenlaisille kankaille. Sen voisi ommella niin puuvillasatiinista kuin liehuvasta shifongista, jolloin tosin hameeseen tulisi lisätä vuori. Jacquard kangas tekee hameesta dramaattisen ja talveen juhliin sopivan. Kangas on melko jäykkää, mutta sen sijaan, että se näyttäisi painavalta, jacquardin tukevuus tuo hameeseen lisää volyymia.

Kaavan koot ulottuvat koosta 34 kokoon 44. Valitse koko vyötärönympäryksesi perusteella, niin saat sopivan hameen. Itse valitsin mittataulukon perusteella koon 38, mikä on suurempi, kuin yleensä käyttämäni koko 36, mutta hameesta tuli juuri sopiva. (No, vyötärönympärykseni onkin suhteessa isompi kuin rinnan- tai lantionympärykseni, mikä selittää sen, että tämän tyyppiseen hameeseen tarvitsin isomman koon.) Koska jalkani ovat lyhyehköt, en lisännyt helmaan ollenkaan saumanvaroja. Pienen mokan kyllä tein, kun sijoittelin kaavoja kankaalle. Huomasitko sen? Vasta kankaan leikattuani tajusin, että etukappale olisi pitänyt leikata taitteelta. Onneksi virhettä tuskin kukaan huomaa.

Tämä kaava käyttää aika paljon kangasta. Minulle lähetettiin 4 metriä ja käytin sen viimeistä senttiä myöten. Kankaan leikkaamisen jälkeen saumuroin kaikkien palasten reunat estääkseni jacquardia purkaantumasta. Tämä teki palasten käsittelystä jatkossa paljon helpompaa. Itse ompelu oli hyvin helppoa ja nopeaa, enkä juuri välittänyt vilkuilla ompeluohjeita. Minulla oli hieman vaikeuksia sulkea vetoketjua vyötärönauhan ja hameen välisen paksun sauman yli, joten päädyin lyhentämään vetoketjua ja ompelemaan vyötärönauhaan hakasen.

Burda young 6650 skirt with Marble Lake jacquard Boom Boom Blossom. In collaboration with myfabrics.co.uk.

Voin suositella sekä kaavaa, että kangasta lämpimästi. Kauniin vihreitä kankaita on usein vaikeaa löytää, mikä on harmi, sillä rakastan tätä vihreän sävyä. (Jos vihreä ei ole värisi, niin samaa kangasta saa myös upeina sinisen ja punaisen sävyinä!) Luulen, että tälle kaavalle tulee myöskin paljon käyttöä, sillä pidän runsaista hameista. Midi-mitta näyttää todella tyylikkäältä korkeisiin korkoihin yhdistettynä. Jos sitten tarvitsen matalampien kenkien pariksi hametta, voin ommella polvimittaisen version, mikä ei lyhennä entisestään lyhyitä jalkojani niin pahasti.

Tässä hameessa olen valmis talven juhliin!

Kiitos käynnistä blogissani ja vinkkaa blogista myös ompelua harrastaville kavereillesi, jos pidät näistä postauksista.

Hauskoja ompeluhetkiä!

 

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: