Knitting,  My projects,  Sewing,  Suomeksi

10 Questions challenge

The beginning of the New Year is a good time for reflection. I have been spending a lot of time thinking about what I do and why I do it. From these thoughts arose these 10 questions. I decided to challenge all sewers, knitters, crafters etc. to answer 10 questions challenge about their hobby! Below are the questions. I will answer all of them further down the post.

 1. Your earliest memory of sewing/crafting?
 2. What is your most beautiful make?
 3. What is your most challenging make?
 4. Your most unpractical make that you like but can’t really wear/use?
 5. What is your most worn/used make?
 6. If you had no limits, what would you like to create?
 7. What is your favourite material to work with?
 8. What is the next technique you would like to learn?
 9. What is the topmost item on your sewing/crafting wish list?
 10. What is one sewing/crafting challenge you want to take for the year 2018?

first-blossom_small

Haastan kaikki  ompelijat, neulojat ym. käsityöihmiset vastaamaan seuraaviin 10 kysymykseen harrastuksestaan. Vastaan itse kaikkiin kysymyksiin alla.

 1. Mikä on ensimmäinen käsityömuistosi?
 2. Mikä on kaunein tekemäsi käsityö?
 3. Mikä on tekemistäsi käsitöistä se haastavin?
 4. Mikä on kaikkein epäkäytännöllisin käsityösi, josta pidät, mutta jota et oikein pysty käyttämään?
 5. Mikä on kaikkein eniten käytetty käsityösi?
 6. Jos sinulla ei olisi mitään rajoitteita, mitä haluaisit luoda käsilläsi?
 7. Mikä on lempimateriaalisi käsitöihin?
 8. Minkä tekniikan haluaisit opetella seuraavaksi?
 9. Mikä on käsityötarvike-toivomuslistasi ylin asia?
 10. Minkä käsityöhaasteen haluat ottaa vastaan vuodelle 2018?

 

first-blossom_small

My answers

Your earliest memory of sewing/crafting?

My mother had a big grocery store bag full of fabric scraps in her cupboard. I was allowed to take scraps and play with them. I cut the fabrics into circle skirts for my dolls and made cross-shaped poncho-like tops with ties in the sides so that they resembled proper blouses when tied on my dolls.

What is your most beautiful make?

My most beautiful make is definitely my Aeolian shawl that I knitted about 8 years ago. I knitted it using white wool-silk lace yarn and I decorated the shawl with over 2000 tiny glass beads.

My gorgeous Aeolian shawl.

What is your most challenging make?

My most challenging make technique-wise is my trench coat that I finished this autumn. However, I suffered most while making my Juneberry triangle shawl. During that time my shoulder-stiffness had become so bad that I suffered 3 days of migraine headache after every knitting session. Even though the shawl is made out of thick yarn and is not very big, it took me a year to finish it.

My Juneberry shawl by Jared Flood.

Your most unpractical make that you like but can’t really wear/use?

I found an old photo that combines the two of most unpractical things I have made (and which also reveals that I used to have a short red hair. The horror!). I have worn them both but well… The ball gown I made for academic parties that required dark evening gown. I shouldn’t have chosen a pattern that was so old-fashioned. I always feel like I have been plucked of the set of Little Women. I think I should take it up from the cellar some day and shorten the hem to make it usable.

The other one (I just cannot pick one!) is the Aeolian shawl that is a bit too lacy and romantic for me when being also a bit too precious to be ever worn. I am always worried about snagging it.

My ball gown and my Aeolian shawl.

What is your most worn/used make?

Again, I have to go back to my knitting times, since unlike sewn garments, woollen socks don’t need to be washed as often. I used to wear these Ampersand socks almost daily until their soles were completely worn out. I still have them, since they look so beautiful. However there is a big hole in one of them and the other one has a sole so thin that I can see my skin through it.

My Ampersand socks.

If you had no limits, what would you like to create?

I would like to design and create a full-length ball gown out of expensive lace fabrics and use beading to decorate it.

What is your favourite material to work with?

My mind is split between cotton lawn and wool. With wool I mean tweeds and suitings that can be used for skirts and jackets. Cotton lawn is soft and lightweight and easy to handle. Wool, on the other hand, is more malleable and warmer during cold winters. Washing it can be a pain, though.

What is the next technique you would like to learn?

I’d like to learn to make a couture jacket. I have started to gather the materials, but am still hesitant to jump into the whole project.

What is the topmost item on your sewing/crafting wish list?

I really need a big cutting mat. It’s funny how I find it easy to spend money on fabric but the cutting mat feels always a big investment. Now, however, I have some silks that really need to be cut using a rotary cutter and my small cutting mat just doesn’t work when I need to cut big pattern pieces out of shifty silk.

What is one sewing/crafting challenge you want to take for the year 2018?

This must be my couture jacket project. I also want to further improve my trouser making skills.

Ok. Now is your turn! Answer these questions and link to your post in the comments below!

Happy New Year 2018!

Katja

first-blossom_small

Mikä on ensimmäinen käsityömuistosi?

Äidilläni oli iso muovikassillinen tilkkuja kaapissaan ja minulla oli lupa leikkiä niillä. Leikkelin kankaita nukkien kellohameiksi. Lisäksi tein puseroita leikkaamalla ristin mallisia ponchoja, jotka pujotettiin nuken pään yli ja sidottiin nauhoilla sivuista, jotta ne muistuttivat oikein puseroita.

Mikä on kaunein tekemäsi käsityö?

Kaunein tekemäni käsityö on ehdottamasti Aeolian huivini, jonka neuloin silkkivillalangasta noin 8 vuotta sitten. Luksuslangan lisänä shaaliin tuo hohdetta yli 2000 lasihelmeä, jotka pujoteltiin silmukoihin neuleen edistyessä.

My Aeolian shawl, detail.

Mikä on tekemistäsi käsitöistä se haastavin?

Tekniikan puolesta haastavin käsityöni oli syksyllä valmiiksi saamani trenssitakki, Sen sijaan kärsin kaikkein eniten neuloesssani Juneberry-huiviani. Tuota neuloessani hartiajumini oli niin paha, että jokainen neulontakerta johti kolmen päivän migreenipäänsärkyyn. Huolimatta siitä, että huivi on tehty paksusta langasta ja siitä, että huivi ei ole mitenkään valtava, minulla meni vuosi saada se valmiiksi.

Mikä on kaikkein epäkäytännöllisin käsityösi, josta pidät, mutta jota et oikein pysty käyttämään?

Löysin vanhan valokuvan, jossa yhdistyvät kaksi epäkäytännöllisintä käsityötäni (ja paljastaa, että minulla on joskus ollut lyhyt punainen tukka! Voi kamaluus!) Olen kyllä käyttänyt molempia, mutta… Iltapuvun tein akateemisia juhlia varten, mutta minun olisi pitänyt valita modernimpi malli tämän vanhojenpukua muistuttavan mallin sijasta. Mekko voisi olla suoraan Pikku Naiset -elokuvasta. Luulen, että jonakin päivänä kaivan vielä mekon kellarista ja lyhennän sen modernimpaan mittaan.

Iltapuku ja Aeolian huivi.

Toinen epäkäytännöllinen tuotokseni on tuo jo yllä mainitsemani Aeolian huivi, joka on liian pitsinen ja romanttinen makuuni. Samaan aikaan huivi on myös liian kallisarvoinen käytettäväksi, sillä pelkään koko ajan, että se tarttuu johonkin ja vahingoittuu.

Mikä on kaikkein eniten käytetty käsityösi?

Taas minun on palattava aikoihin, jolloin harrastin neulomista. Toisin kuin tavalliset vaatteet, villasukat eivät tarvitse pesua yhtä usein. Pidin näitä Ampersand-sukkia lähes päivittäin kunnes ne olivat aivan loppuunkuluneet. Siitäkään huolimatta en ole raaskinut heittää niitä pois, vaikka toisessa sukassa on iso reikä ja toisenkin pohja aivan seitinohueksi hiutunut.

ampersand2_medium2

Jos sinulla ei olisi mitään rajoitteita, mitä haluaisit luoda käsilläsi?

Haluaisin suunnitella ja ommella upean iltapuvun kalliista pitsikankaista ja koristella sen helmillä.

Mikä on lempimateriaalisi käsitöihin?

En osaa päättää ohuen puuvillabatistin ja villakankaan välillä. Villakankaalla tarkoitan tweediä ja ohuehkoa pukuvillaa, josta voi ommella niin hameita kuin jakkujakin. Puuvillabatisti on pehmeää ja kevyttä ja helppoa käsitellä. Villa on toisaalta helpommin muovautuvaa ja lämmintä kylminä talvina. Villan peseminen toisaalta on puuvillaa hankalampaa.

Minkä tekniikan haluaisit opetella seuraavaksi?

Haluaisin oppia ompelemaan couture-jakun. Olen jo kerännyt tarvikkeet, mutta sitten iski ramppikuume. Suunnitelmissa on kuitenkin jatkaa eteenpäin.

Mikä on käsityötarvike-toivomuslistasi ylin asia?

Tarvitsen ehdottomasti ison leikkuualustan. On hassua kuinka helppoa on tuhlata rahaa kankaisiin, mutta leikkuualusta tuntuu jotenkin liian isolta investoinnilta, vaikkei se edes ole kallis. Nyt kuitenkin kangasvarastossani on ihania silkkejä, jotka on ehdottomasti leikattava pyöröleikkurilla. Pieni leikkuualustani ei sovi isojen kaavapalojen leikkaamiseen, erityisesti kun kangas on liukasta ja siirtyilevää silkkiä.

Minkä käsityöhaasteen haluat ottaa vastaan vuodelle 2018?

Suurin haasteeni on jo mainitsemani couture-jakku. Sen lisäksi haluan edelleen parantaa housujen ompelutaitojani.

Nyt on sinun vuorosi! Vastaa kysymyksiin ja linkkaa vastauksesi alla oleviin kommentteihin!

Hyvää Uutta Vuotta 2018!

Katja

I am a mother of two. I sew, knit and create and blog about it.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d